fbpx

АРТ ТЕРАПИЯ В ДОМ ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА „СЕРДИКА“ – какво, защо, как?

Арт терапия в дом за възрастни хора “Сердика“– какво, защо, как?

Може би когато чуете „дом за възрастни“‚ или още по-гръмкото определение „старчески дом“, си представяте скука, безвремие и отново скука. И искрено грешите! В 21ви век в домовете за възрастни има повече забавления и занимания за живущите в тях, отколкото където и да е другаде. Заиманията варират от спорт (като гимнастика за възрастни, йога, керплънк, корнхол, петанк и други), през музика и изкуство, до семантика и логически задачи със състезателен характер. Днес поставяме фокус върху изкуството, или така наречената арттерапия.

Какво представлява арттерапията в дом за възрастни хора, как протича и защо възрастните очакват с нетърпение всеки клас по изкуство – отговори на тези и още чъпроси ще дадем в настоящата статия.

Какво представлява арттерапията?

Въпреки, че се нарича „терапия“ тя се практикува повече като час по изкуство. Образователната стойност, която имат арт класовете е съществена част от цялото занимание, а практическата част кара възрастните да се чувстват значими, спокойни, щастливи, креативни и творчески настроени.

В какво се състои арттерапията?

В Резиденция за възрастни „Сердика“ артерапията всеки път е на различна тема – например „Владимир Димитров – майстора“, „Новите седем чудеса на света“, „Клод Моне“ и други. Чрез мултимедия резидентите се запознават с творчеството на  автора или исторически данни (ако става дума за обекти), реализират дискусия на предварително зададена тема, реализират се занимания за концентрация (като игри на думи, изброяване на държави и градове, слушат музика или гледат прожекция на музикални произведения (балет например), решаване на гатанки, игра на пантомима и други). Сред признати като най-забавни занимания възрастните в „Сердика“ посочват изброяването на глаголи, определящи едно и също действие – звучи забавно, нали?

Към арттерапията спадат и дейности като четене на притчи и дискусии върху тях, извличане на поука и изводи. Тематични беседи на интересни за резидентите теми – живота на известна личност, творчеството на не чак толкова известен автор, социално значимо или културно събитие, рецитали на стихотворения, дискусии върху малко известни исторически факти и събития, виртуална разходка в интересни туристически обекти и дискусия по темата – всичко това се случва в класовете по изкуство. Най-задушевната част е времето за танци по двойки, когато възрастните си припомнят как да танцуват валс или просто класически блус.

Защо възрастните очакват с нетърпение класовете по изкуство?

Преди пандемията с коронавирус периодично се организираха посещения на гости именно в арт класовете на възрастните резиденти и като най-впечатляваща за гостите винаги е била играта да завършат изречението „Аз съм“ чрез декупаж (апликиране на предварително изрязани цветни хартии, с надпис, нанесен на ръка). Най-честите отговори на резидентите ли? Ето ги: Аз съм добър човек, аз съм добър дядо, аз съм щастлив, аз съм доволен от живота си, аз съм здрав, аз съм хубава.

За възрастните чези часове са полет в творческата им натура, дава им възможност да изразят себе си чрез всяка една от дейностите, коиото изброихме, затова не е изненада, че очакват с нетърпение настъпването на деня и часа за провеждане.

Каква е програмата и кой я изготвя?

Програмата за класовете по изкуство в Резиденция „Сердика“ се изготвя от екип от специалисти по социални дейности и управление на здравни грижи, който познава резидентите добре, както и техните предпочитания и интереси. Разбира се всичко е съгасувано и с отговорника по рехабилитацията в Резиденцията. Стремежът в изготвянето на месечната програма е да представи нови теми за възрастните, необсъждани и непоказвани до момента художници, музиканти, географски обекти и прочие.

За да добиете още по-цветна представа за програмата, ето и каква бе тя във втората част на месец март:

  1. Тема: Владимир Димитров – Майстора. Велик художник, на когото всяка една скица и щриха са безценни. Запознаване с живот и творчество. Прожекция на негови картини. Дискусия относно продадената красота – картините от най-зрелия период на Майстора, които са заминавали директно за Америка. Защо? Музикотерапия – изпълнения на Михаил Белчев, както и дуети с него. (16.03.2021)
  2. Тема: Крис Сфирис – запознаване с творчеството му и негови красиви изпълнения. Избрани цитати от Йордан Радичков – от ,,Ние, врабчетата“, ,,Нежната спирала“, „Скакалец“ и др. Резидентите изказват мнения по цитатите. Музикотерапия – изпълнения на Крис Сфирис. (18.03.2021)
  3. Тема: Виртуална разходка на красиви исторически места в Гърция. Микис Теодоракис – запознаване с живот и творчеството. Прожекция на част от балета „Зорба“. Цитати от Никос Казандзакис и дискусия. (20.03.2021)
  4. Тема: Новите Седем Чудеса на Света. Прожекция с исторически данни. Обсъждане с резидентите с кои от тях за запознати. Прожекция на кратък документален филм. Музикотерапия – Шеляпин – кратък биографичен очерк и негови изпълнения от арии. Прочитане на материал за връзката на Шеляпин с известната наша оперна прима – Илка Попова, на която той подарява пръстен. Изчитане на цитат от Дамян Дамянов и дискусия. (23.03.2021)
  5. Тема: Пускане на ралична музика и игра чрез танц, подготвен от резидентите. Морфи Скарлатов:„Крайно време е да разберем кои сме българите и защо сме!”, “Българите са създатели на 22 държави в света!”, дискусия. Изчитане на исторически материал относно заглавието. Музикотерапия – Emma Shapplin – хор „Турецкий“. Завършване с цитат от Франц Кафка и обсъждане с резидентите. (25.03.2021)
  6. Тема: Клод Моне – живот и творчество, показано във видеоклип, в изпълнение  на Шопен. Запознаване с творчеството на известния цигулар – Ара Маликян. Ливано – испански цигулар от арменски произход, запознат с българския фолклор. Прожекция на негови изпълнения с цигулка и включително с Васко Василев. Притча от „Категория мъдрост“ за „Омразата и завистта“. Музикотерапия. (27.03.2021)

 

Ако всичко това ви се струва интересно, а и искате да дадете предложения за теми, които да представим на нашите резиденти, можете да го направите като ни пишете в коментар или на съобщение във Фейсбук страницата на Резиденцията.

Други статии

Рожден ден на Вили!

Рожден ден на Вили! години щастие, успехи и постижения! Дъщерята на Вили призна: “Всичко дължим на теб! Ние, твоите деца, внуците, цялото семейство…” Чуйте цялата

Обич и щастие!

Обич и щастие Какво за вас е обичта и щастието? Прегръдката на мама? Мирисът на прясно окосена трева? Безкрайните природни богатства на Родината? Приятелството? Всеки

Сутришна зарядка!

Лява ръка, десен крак, клякане с изправен гръб… това изобщо не е лесно! Нашите домуващи се справят повече от отлично с инструкциите на топ рехабилитатора