fbpx

Как се отразяват физическите занимания върху хората в напреднала възраст

Напредналата възраст не позволява на хората да извършват такава двигателна дейност, на каквато са били способни като млади. Възрастовите промени са причина да се изменят качества като сила, издръжливост и бързина.

По-малката мускулна маса намалява силата заради атрофията на мускулите. Още от 30-годишна възраст нервните влакна снижават проводимостта и възбудимостта си, което се отразява на бързината на двигателната реакция. По-възрастните хора издържат по-малко не само на динамична, но и на статична работа.

Всички тези промени обаче не означават, че за възрастните хора не могат да се справят с определени физически натоварвания. В много голяма степен те ще помогнат да се задържат инволутивните промени, свързани с на физическата дееспособност.

Кои физически занимания са подходящи?

Двигателната активност за всеки човек е от голямо значение за общото здравословно състояние, като при възрастните хора се вземат под внимание техните възможности. Преди да започне да упражнява физическа дейност, възрастният човек трябва да потърси клинична оценка от лекар, който да го ориентира към избора.

Възрастните хора може да практикуват:

 • аеробни упражнения
 • стречинг
 • плуване
 • ходене
 • тенис на маса
 • йога и др.

Важно е спортните занимания да се започват внимателно с постепенно повишаване на натоварването. Темпото на физическите упражнения е добре да бъде по-бавно. Много полезно е тренирането на равновесието.

Ако възрастният човек е настанен в дом за стари хора, гимнастиката в резиденцията е част от ежедневните дейности, за да се поддържа доброто здравословно състояние.

От какво значение е физическата активност за възрастните хора?

За хората от третата възраст физическата активност осигурява много предимства за тялото. Тя е добра възможност да се забави процесът на стареене и да се придобие повече самочувствие.

Ако бъдат достатъчно активни физически, хората в напреднала възраст ще получат ползи като:

 • увеличена мускулна сила и гъвкавост;
 • подобрено равновесие и координация;
 • по-голяма издръжливост;
 • намаляване на безсънието;
 • положителен ефект върху менталното здраве;
 • контролиране на теглото;
 • профилактика на различни заболявания.

Според специалистите, ежедневните упражнения трябва да са с продължителност най-малко 15 мин. Важно е да бъдат изпълнявани плавно, с умерен интензитет, без излишно претоварване. Ако се извършват системно, ще помогнат най-вече за силната мускулатура и здравите кости. 

Дори възрастният човек да няма възможности да плува, да кара колело или да играе тенис, гимнастиката ще стимулира кръвообращението му, ще допринесе за издръжливостта и равновесието.

Независимо дали ще изберат упражненията, спорта, или друг вид активност, важно за възрастните хора е да поддържат добра форма. Така не само ще бъде намален рискът от поява на сериозни болести, но и ще се гарантира бистър ум, добро психично здраве и активен социален живот.

Дом за стари хора Сердика специалистите са се погрижили и за физическата активност на възрастните хора.

Други статии

Спорт по нашенски!

Спорт по нашенски! Да правиш клек с изправен гръб не е лесна задача, но е супер полезно упражнение за всеки, пък било то и с

Тортите да влязат, моля!

Тортите да влязат, моля! За 85-тия рожден ден на Ренета или баба Рени както я наричаме всички тук имаше не една а цели две вкусни