fbpx

Какво трябва да знаем за грижите за хората с деменция

Според много специалисти деменцията е сред най-страшните болести в нашето съвремие. Може да бъде отнесена към прогресиращите заболявания, оказващи влияние върху памет, мислене и поведение и практически е нелечима.

При възрастните дементно болни хора умствената активност постепенно намалява поради мозъчното увреждане, характерно за болестта. Възможно е да бъде нарушена и речта, вниманието и ориентацията в пространството и др.

Степените в развитието на заболяването може да варират от лека до тежка. При умерената и тежка деменция се изисква постоянна намеса и грижа от страна на близките на болния или настаняване на възрастния човек в дом за стари хора с деменция.

При хората с деменция постепенно започват да се появяват различни проблеми – при храненето, физиологичните потребности, говоренето, съня или личната хигиена. Затова човекът, който се грижи за дементно болен, трябва да е готов с търпение и внимание да се правя с възникналите трудности.

Ако имате вкъщи близък с деменция, ето как можете да се погрижите за него в по-трудни ситуации:

При отказ да се храни 

На определен етап от заболяването се уврежда мозъчният център, свързан с дъвченето. Добре е диетолог да определя вида на храната и честотата на хранене. Болният трябва да се храни бавно и внимателно от човека, който се грижи за него.

При нежелание да се мие и къпе

Болният може да възприема самото събличане като форма на насилие, а къпането се асоциира със студ. Затова банята трябва да се затопля много добре, а капането да се извършва максимално бързо.

При отказ да спи

Дементно болните спят малко – от 1 до 3 часа, активни са за кратко и отново заспиват за няколко часа. Добре е да се държат максимално будни денем, като им се въведе някаква трудотерапия, заведат се на малка екскурзия и др.

Не контролира физиологията си

На болния трябва да се напомня често да посещава тоалетна, а за публично място може да се използват дискретни памперси.

При затруднен говор

Обикновено хората с по-тежка деменция повтарят едно и също, може да забравят думи или да загубят нишката на разговора. Добре е да не се поправят и критикуват. Понякога спират да говорят, но дори и тогава, контактите трябва да продължат, дори и само с поглед или докосване.

Грижите за човек с деменция изискват търпение, стоицизъм и топло отношение. За хората с деменция в резиденция се прилага цялостен подход, включващ освен задължителните хигиенни грижи, също и физиотерапевтични процедури, психосоциална терапия, стимулиране на умствената дейност чрез различни дейности и др. Професионалните грижи могат да помогнат за забавяне прогресията на заболяването и за поддържането на оптимално качество на живот.

Други статии

Рожден ден на Вили!

Рожден ден на Вили! години щастие, успехи и постижения! Дъщерята на Вили призна: “Всичко дължим на теб! Ние, твоите деца, внуците, цялото семейство…” Чуйте цялата

Обич и щастие!

Обич и щастие Какво за вас е обичта и щастието? Прегръдката на мама? Мирисът на прясно окосена трева? Безкрайните природни богатства на Родината? Приятелството? Всеки

Сутришна зарядка!

Лява ръка, десен крак, клякане с изправен гръб… това изобщо не е лесно! Нашите домуващи се справят повече от отлично с инструкциите на топ рехабилитатора