fbpx

Резиденцията – място с безопасна и подкрепяща среда за хората с деменция

Животът на хората с деменция е труден и изисква непрестанни грижи. Обикновено близките се справят при по-лекия стадий на болестта, но постепенно им става все по-трудно поради ежедневните ангажименти.

Най-добро решение се оказва настаняването на дементно болния в резиденция за възрастни, където средата и грижите са адаптирани и отговарят напълно на изискванията за пребиваване на хора с подобен проблем.

Към какво са насочени усилията в дома?

Екипът на всяка резиденция, особено когато се отнася за хора с деменция, фокусира усилията си към:

  • Ограничаване на социалната им изолация и насърчаване на социалната интеграция;
  • Стимулиране на социалното и емоционалното им развитие като доказателство, че заслужават достоен живот;
  • Предлагане на професионално отношение и пълноценни грижи за болните в среда, много близка до домашната;
  • Укрепване на физическото и психическото състояние на дементно болните чрез включването им в различни занимания.

Поверявайки вашия близък в дом за стари хора с деменция, ще бъдете по-спокойни относно здравословното му състояние и безопасността му. Постоянното наблюдение и разнообразното ежедневие е гаранция за доброто му състояние и забавянето на необратимите за болестта процеси.

Каква безопасна и подкрепяща среда се осигурява в резиденцията?

Като социално значимо състояние, деменцията се характеризира както с по-леки, така и с по-тежки поведенчески промени. Нарушенията водят до различни ежедневни затруднения, с които болният не може винаги да се справи сам.

Независимо от това в какъв стадий на дементния синдром се намира вашият роднина, в резиденция от съвременен тип той ще получи подкрепяща среда. И не само:

Безопасна здравословна среда

Старческият дом за хора с деменция е с обособен отделен корпус и  самостоятелен двор. Достъпът до зоната е ограничен. Осигурени са удобно оборудвани стаи с мебели и подходящи медицински легла.

Вашият родител, дядо или баба може да разчита на денонощен мониторинг от обучени специалисти, както и на услугите на клиничен психолог и социален работник при нужда. Можете да бъдете сигурни и че хигиената му, приемът на лекарства и храненето ще бъдат под контрол.

Различни ежедневни активности

За страдащите от деменция е много важно ежедневието им да бъде разнообразно и добре организирано. В дома за възрастни хора към тези пациенти екипът подхожда изключително внимателно и отговорно. За да се забави развитието на състоянието, се организират различни занимания, а за поддържане на фината моторика са предвидени специализирани дейности.

Самата локация на резиденцията сред природна среда и с достъп до чист въздух благоприятства за спокойствието и дава възможност за разходки на открито.

Добре организираното пространство, адекватните грижи и подходящите занимания, възможностите за социални контакти със семейството и др. лица ще допринесат за максимално пълноценния живот на хората с деменция в спокойната и комфортна среда на дома за хора с деменция.

Други статии

Спорт по нашенски!

Спорт по нашенски! Да правиш клек с изправен гръб не е лесна задача, но е супер полезно упражнение за всеки, пък било то и с

Тортите да влязат, моля!

Тортите да влязат, моля! За 85-тия рожден ден на Ренета или баба Рени както я наричаме всички тук имаше не една а цели две вкусни

Ренета на 85! Честит рожден ден!

Ако имахме конкурс за Мис Резиденция “Сердика” фаворит определено щеше да е Ренета! Баба Рени хич не изглежда на 85, които навърши току-що! Сложихме й