fbpx

Ролята на развлеченията за емоционалното състояние на резидентите

За всекиго е трудно, когато негов близък, поради хронично заболяване, деменция или просто защото е самотен, трябва да бъде настанен в старчески дом. Без значение дали това ще бъде родител, баба, дядо, или друг близък, най-големите притеснения са свързани най-вече за емоционалното му състояние, когато след толкова години живот в своя дом трябва да го замени с друг.

В един старчески дом от модерен тип обаче – резиденция, медицинските и всички специални грижи ще бъдат на професионално ниво. Остава обаче открит въпросът как екипът в резиденцията ще се погрижи за доброто емоционално състояние на резидентите.

Възрастните хора имат нужда не само от медицинско наблюдение и ежедневни грижи по поддържане на лична хигиена, хранене и др., но и от социални контакти, различни активни занимания и развлечения в резиденцията, за да бъде поддържан силният им дух. Освен безжичния интернет и кабелната телевизия, с които са оборудвани стаите на резидентите, те могат да се включат и в по-динамични, социални и развлекателни дейности.

Музикални занимания

Отдавна е установен положителният ефект на музиката за повишаване на настроението. Тя може да предизвика много позитивни емоции, особено у възрастните хора и да ги вдъхнови за движение дори само с пляскане на ръце, да ги мотивира, да подобри концентрацията им. А когато много хора живеят на едно място, музиката подпомага усещането за заедност и сплотеност. Затова в резиденцията често се слушат заедно концерти и се гледат музикални изпълнения.

Арт терапия

С творчество трябва да се занимават не само надарените хора. Когато възрастният човек рисува, той тренира паметта си, увеличава вниманието си и се зарежда с положителни емоции. Арт заниманията са едни от любимите на резидентите, защото ги успокояват и променят емоциите им в оптимистична посока.

Игра на шах

Учените имат вече много доказателства, че играта на шах помага за психичното здраве, освен че развива фината моторика при хора след инсулт или други увреждания. Дълбоката концентрация и спокойствието на възрастния човек, докато играе с партньора си, помага за отпускане и тренира паметта.

Честване на празници

Едни от най-очакваните моменти в резиденцията са честванията на рождени дни, Коледа, юбилеи и др. празници. Подготовката, включваща украса и празнично меню, избор на поздрави и подаръци, а след това музиката, приятните разговори, а защо не и танците, създават усещане за домашен уют и много настроение.

Екскурзии

Организираните еднодневни екскурзии до близки дестинации винаги са вълнуващи за възрастните хора, защото тогава имат възможност да видят различни забележителности и да се насладят на природните гледки. Това ги зарежда за дълго с положителна енергия и поражда мечти за нови подобни преживявания.

С всички дейности и занимания, съобразени с интересите на резидентите, персоналът на дома за стари хора успява да окаже психологическа и емоционална подкрепа, важна за цялостното здраве.

Други статии

РЕЦЕПТА ЗА ЩАСТИЕ И УСПЕХ!

РЕЦЕПТА ЗА ЩАСТИЕ И УСПЕХ! Какво казаха възрастните като съвет към младите! Това е втора “порция” съвети от нашите резиденти, като първата е от юни

Д𝓪 г𝓸𝓣𝓑𝓾𝓜 з𝓪𝓮д𝓗𝓸!

Липсва ви времето, в което готвехте заедно с Вашата баба или майка? А защо не и с Вашия баща или дядо! Всички близки на резидентите

Cornhole

Не знаем дали вие знаете тази игра, но нашите резиденти в Банкя 1 я познават добре и играят вече няколко сезона. Със затоплянето на времето