fbpx

ТОП 10 ПРИЧИНИ ДА НАСТАНИМ БАБА И ДЯДО В ДОМ ЗА ВЪЗРАСТНИ

Казват, че един от първите спомени, с които свързваме детството е аромата на топъл хляб. Сред първенците в мемоарите ни за детските години безспорно е и образът на баба и дядо. Онези усмихнати хора, които почти никога не ни се скараха, винаги бяха там, когато ни трябваше слушател, прегръдка, някоя друга стотинка за бонбони, помощ с домашните в училище, или бягство от реалността. Баба и дядо са символ на един паралелен детски свят, в който живеехме защитени от всичко.

Времето минава и сега ролите са обърнати – отговорността и семейният ни дълг да направим най-доброто за обичаните от нас възрастни е все по-осезаема. Когато обаче чуем „старчески дом“ или „дом за стари хора“ сърцето се свива, една мъка проплъзва на лицето, а хубавите спомени от детството ни сякаш диктуват „не, не, не!“. Защо това е така? Навярно, защото подсъзнателно асоциираме домовете за възрастни със скука и безвремие, или защото смятаме, че домашната семейна среда е най-приятна за възрастните ни близки. Това е погрешно схващане по темата, а тази статия има за цел да представи десетте най-важни причини да настаним обичаните от нас възрастни в такава социална институция.

  1. Медицински специалисти 24/7! В институциите с качествена социална услуга здравето е приоритет номер едно и имат лекар, медицински сестри, и други медицински специалисти по всяко време на денонощието, както и линейка за спешни случаи. Едва ли някой може да осигури подобно обслужване вкъщи.
  2. Програма със забавления. В добрите домове за възрастни има месечна програма, съставена от екип от професионалисти по дни, по часове, която програма е толкова увлекателна, че ще Ви се прииска да се настаните там заедно с баба и дядо Ви. Повечето възрастни, живеещи в такива институции признават, че се забавляват повече от всякога, а разнообразната програма представя по нещо за всеки според различните интереси на живущите в дома.
  3. Чувството за самота изчезва! В забързаното всекидневие всеки от нас не отделя достатъчно време (или изобщо някакво) за физически и емоционален контакт с близкия възрастен, а резултатът е явен – самота и дори чувство за изоставеност. Ето защо да оставите Вашия близък в собствения му дом означава да го обречете на скука и самота, особено ако неговият житейски партньор е няъде на небето. В домовете за възрастни Вашият обичан дядо би се запознал с връстници, с които биха могли да играят, да си говорят, да спортуват и изобщо да бъдат щастливи!
  4. Чистият въздух. Домовете за възрастни, предлагащи задоволително качество, са в радиус от 5 до 30 км от големите градове. Това гарантира свеж въздух, липса на автомобилна и градска шумотевица и то през цялата година.
  5. Разнообразна храна. Здравословното меню е ключът към качествен лайфстайл. Редовният прием на добра храна доказано води до удължаване на живота. Признайте си, че в домашни условия е малко вероятно да успявате да приготвите всеки ден различна закуска, обяд и вечеря, че и съобразена със спецификата на здравното състояние (да кажем диабет, гастрит или подобни). В домовете за възрастни менюто се изготвя от кулинарен екип, който се съобразява с индивидуалните специфики на здравословното състояние на всеки живущ там.
  6. Безупречна хигиена, прическа, педикюр и маникюр! Кога последно изрязахте ноктите на краката на баба Ви? В по-добрите домове за възрастни поддръжката на приятен външен вид е включена в месечната такса. Редовното къпане също е неизменна част от тази грижа. Така Вашите любими баба или дядо ще повдигнат самочувствието си, ще се чувстват добре и най-вече няма да имат самообвинителни мисли, че ви „тежат“ (ако се налага да правите тези дейности удома).
  7. Разходки в защитена среда. Всяка институция за грижи за възрастни разполага със собствен двор, който в повечето случаи е с размер на малък парк. Огражденията биха попречили на външни лица да използват парка, така че той е изцяло на разположение на възрастните резиденти. Поддръжката на дворното място е ангажимент на институцията, затова чистотата и спретнатият вид са гарантирани. Така можете да сте спокойни, че Вашите обичани възрастни близки няма да се наранят на някое стъкло, няма да бъдат обезпокоявани от непознати хора, или улични кучета. Спокойствието, което носи защитената среда е характеристика, която в западните страни се оценява високо.
  8. Безопасност. Спомнете си колко пъти изтръпвате от ужас като чуете по новините за обрани баби, или възрастни жертви на телефонни измамници. Такива инциденти няма как да се случат ако Вашият близък живее в специализиран дом за възрастни.
  9. При деменция – достойнство, грижа и сигурност. Деликатна тема е деменцията, особено ако се отнася за човек, когото обичаме. Човек, когото помним като любящ, пъстър с емоции, а сега не помни нас. Не помни името ни, не помни каква е роднинската връзка помежду ни, не помни адреса, на който живее, а всеки нов ден наново опознава всичко и всички наоколо. Грижата за такъв човек в домашна среда е огромно предизвикателство и риск за здравето и живота му. В добрите резиденции за възрастни има специална зона за дементни хора, която е с ограничен достъп и отделен двор за ползване само от тази група резиденти. Там Вашият близък ще се чувства обгрижен, защитен и ще има достойни старини.
  10. Здраве и технологии. Започнахме със здравето и завършваме с него. В резиденция за възрастни от висок клас разполагат с електронни гривни за всеки възрастен. Тези гривни биха сигнализирали на екипа при евентуално залитане или падане. В такава ситуация мигновената реакция на специалистите е от съществено значение за запазване на здравето и живота на човека, а в домашна среда това няма как да се осигури.

След като видяхте и тази гледна точка на нещата вече разбирате, че домовете за възрастни не са това, за което ги мислите. Старчески домове от европейски тип, каквито вече има и в България, са по-добрият избор за настаняване на обичан от нас възрастен. Там те ще имат по-добра социална среда, богато меню с редовен прием на храна, ще са в безопасност, няма да се чувстват самотни, а здравето им ще се съблюдава от медицински екип. Още по-добрата новина е, че можете да се срещате с любимия възрастен колкото пъти пожелаете – както наживо, така и виртуално – все пак добрите домове разполагат с технологии за дигитална връзка.

В края на краищата най-важно е всички да сме щастливи, доволни и спокойни. Какво по-хубаво от това?

 

Други статии

Спорт по нашенски!

Спорт по нашенски! Да правиш клек с изправен гръб не е лесна задача, но е супер полезно упражнение за всеки, пък било то и с

Тортите да влязат, моля!

Тортите да влязат, моля! За 85-тия рожден ден на Ренета или баба Рени както я наричаме всички тук имаше не една а цели две вкусни