fbpx

Видове деменция

Смятана по-скоро за синдром, отколкото за заболяване, деменцията всъщност представлява група от симптоми с основна характеристика нарушаване на паметта, речта, вниманието и други когнитивни функции.

Като причина за деменция се изтъкват съдови или метаболитни нарушения, инфекции, генетични фактори, травми, тумори и др. Деменция възниква най-често при невродегенеративни заболявания, които са с прогресивен ход и могат да доведат до инвалидизация.

Видовете деменция са няколко, без обаче това ограничение да е абсолютно:

Болест на Алцхаймер

70-80% от случаите на деменция представляват болестта на Алцхаймер. При нея в мозъчните клетки и между тях се образуват „плаки” поради промени в протеините. В началния стадий настъпват нарушения в краткосрочната памет. Засегнатите не съумяват да запомнят нова информация, трудно намират думите при разговор и може да изпитват дезориентация. Личността им постепенно деградира и стават зависими от чужда помощ. Състоянието на пациентите изисква специализирано наблюдение и затова близките им са по-спокойни за тях, ако ги настанят в дом за стари хора, където грижите за дементно болни са всекидневни и комплексни.

Деменция с телца на Леви

Този тип деменция възниква при развитие на т.нар. „телца на Леви” в мозъка. Това са необичайни структури, включващи протеина алфа-синуклеин. В ранния етап е нарушено вниманието, възможни са халюцинации и трудна преценка на разстоянието. Краткосрочната памет е по-малко засегната от случаи с Алцхаймер.

Фронтотемпорална деменция

При нея се уврежда предната и страничната област на мозъка. Причина е загубата на мозъчните клетки, загинали вследствие на образувани в тях бучки протеин. Може да възникнат проблеми с говора, комуникацията и поведението.

Болест на Хънтингтън

Това е състояние, предавано по генетичен път. Характерно за него са неконтролираните движения, но е възможно и развитието на деменция. Към ранните признаци се отнасят затруднената концентрация, прояви на раздразнителност и импулсивни настроения. Може да присъства и депресия.

Смесена деменция

За деменция от смесен тип се говори, когато има наслагване на повече от едно заболяване като например болест на Алцхаймер заедно със съдова деменция (атеросклероза на мозъчни съдове).

Съществуват и други причини, водещи до деменция като болест на Кройцфелд-Якоб, синдроми на Корсаков и Даун, задна кортикална атрофия, болест на Паркинсон и др. Някои са разпространени повече, а други се срещат по-рядко. Деменция може да се появи и при метаболитни проблеми, поради инфекции или от токсични вещества.

Колкото повече застарява населението, толкова повече деменцията се превръща в социалнозначимо заболяване, сравнимо със сърдечно-съдовите. За съжаление, тя е необратима и в голяма част от случаите не може да се предотврати. Рискът от появата ѝ обаче може да бъде намален посредством добра физическа активност, отказ от тютюнопушене и ограничаване на алкохола, здравословно хранене и своевременно лечение на хипертония, високи нива на кръвна захар и повишен холестерол.

Много често по-добрият вариант е, когато някой наш близък е с деменция да се обърнем към дом за стари хора с деменция. Там специалистите знаят по-добре как да се погрижат за хората с проблем. Потърсете подходящ старчески дом София или дом за възрастни  хора Варна.

Други статии

Рожден ден на Вили!

Рожден ден на Вили! години щастие, успехи и постижения! Дъщерята на Вили призна: “Всичко дължим на теб! Ние, твоите деца, внуците, цялото семейство…” Чуйте цялата

Обич и щастие!

Обич и щастие Какво за вас е обичта и щастието? Прегръдката на мама? Мирисът на прясно окосена трева? Безкрайните природни богатства на Родината? Приятелството? Всеки

Сутришна зарядка!

Лява ръка, десен крак, клякане с изправен гръб… това изобщо не е лесно! Нашите домуващи се справят повече от отлично с инструкциите на топ рехабилитатора