fbpx

Значение на добрия сън за хората в напреднала възраст

Процесът на остаряване е свързан с различни здравословни проблеми, а недостатъчният  сън може да допринесе за много от тях и да намали качеството на живот на възрастните хора.

Понеже човек прекарва почти една трета от своя живот в сън, той е в пряка връзка с цялостното здраве, включително и за хората над 65 г.

Всички сме чували, че на възрастните хора е нужен по-малко сън, но това не е съвсем така, защото за тях е препоръчителен сън от 7-8 часа. Това, че често се будят нощем и трудно заспиват, се дължи на няколко причини. Според английския професор по неврология и психология Матю Уокър, това е напълно естествено. Възрастните хора имат по-малко фази дълбок сън, а освен това, поради промяна в биологичните им процеси, са по-сънливи вечер и се събуждат много рано. Сънят им често се нарушава и поради ходене до тоалетна през нощта.

Какви опасности крие дефицитът на сън за възрастните хора?

Стареенето може да засегне съня на възрастните хора по различен начин. Едни от тях нямат значителни смущения, а други се оплакват от по-кратък и с лошо качество сън.За жалост обаче не всеки обръща внимание на подобни неща, а това е проблем, който не трябва да се пренебрегва. Ако проблемите със съня станат хронични, те започват да пречат на ежедневието на възрастните хора. В днешно време в домовете за хора с деменция, екипите се грижат и за това.

Ако организмът не си набави необходимата почивка, за да се възстанови и презареди с енергия, може да получи:

  • Влошаване на паметта, концентрацията и когнитивните функции, което да провокира деменция;
  • Риск от поява на диабет тип 2, защото сънят регулира глюкозата и метаболизма като цяло;
  • Отслабване на имунната система, което прави организма по-податлив на настинки и вируси;
  • Поява на безпокойство, тревожност и депресивни разстройства, които стават причина за раздразнителност и избухливост;
  • Затлъстяване поради намаленото количество на лептин – хормон, който потиска апетита.

Най-много пречки за добър сън създават психичните фактори, но и приемането на медикаменти, различни здравословни проблеми и др.

Важно е да се открие първопричината и да не се пристъпва веднага към сънотворните, които позволяват заспиване, но ограничават дълбокия сън.

Как могат възрастните хора да подобрят съня си?

Важни стъпки, които всеки възрастен човек може да предприеме, за да подобри съня си, са:

  • повече спорт и физически упражнения;
  • избягване на късни хранения, прекаляване с алкохол, тютюнопушене и кофеин вечер;
  • заспиване без светещи електронни устройства в стаята;
  • спазване на график за сън;
  • разработване на рутина за лягане като четене на книга, вземане на душ и др.

Ако възрастните се намират в дом за стари хора, денонощната грижа за възрастни хора в резиденцията ще допринесат за техния комфорт и условия за спокоен и качествен сън.Други статии

РЕЦЕПТА ЗА ЩАСТИЕ И УСПЕХ!

РЕЦЕПТА ЗА ЩАСТИЕ И УСПЕХ! Какво казаха възрастните като съвет към младите! Това е втора “порция” съвети от нашите резиденти, като първата е от юни

Д𝓪 г𝓸𝓣𝓑𝓾𝓜 з𝓪𝓮д𝓗𝓸!

Липсва ви времето, в което готвехте заедно с Вашата баба или майка? А защо не и с Вашия баща или дядо! Всички близки на резидентите

Cornhole

Не знаем дали вие знаете тази игра, но нашите резиденти в Банкя 1 я познават добре и играят вече няколко сезона. Със затоплянето на времето