fbpx

Зелени пространства и тяхното влияние върху благополучието на възрастните хора

В наши дни, когато урбанизацията непрекъснато нараства, наличието на зелени пространства в домовете за възрастни хора придобива все по-голямо значение за подобряване качеството на живот на хората в домовете. Научните изследвания все повече подкрепят идеята, че контактът с природата може да има значително положително въздействие върху физическото, психическото и емоционалното здраве на възрастните хора.

Физически ползи от зелените пространства

Редовните разходки и умерените физически дейности на открито в зелени пространства могат да подобрят физическото здраве на възрастните хора, като намалят риска от развитие на хронични заболявания като сърдечно-съдови болести, диабет и остеопороза. Природата насърчава движението, което е от съществено значение за поддържането на мускулната маса и гъвкавостта, особено при възрастните хора.

Психически и емоционални ползи

Престоят в зелени пространства има и значително психическо и емоционално въздействие. Проучванията показват, че взаимодействието с природата може да намали нивата на стрес, тревожност и депресия. Зелените пространства предлагат усещане за спокойствие и уединение, което може да бъде особено ценно за възрастните хора, често изправени пред проблеми като социална изолация и усещане за самота.

Социална интеграция и общност

Зелените пространства в домовете за възрастни хора също насърчават социалната интеракция и изграждането на общност между обитателите. Общите градини, пътеки и пейки предлагат идеални места за срещи, разговори и споделени дейности, което укрепва социалните връзки и намалява усещането за изолация.

Когнитивни ползи

Контактът с природата може също да има положително въздействие върху когнитивните функции. Предполага се, че зелените пространства стимулират ума и могат да забавят когнитивните проблеми, свързан със стареенето. Разглеждането на разнообразието от растения, слушането на звуците на природата и дори градинарството са дейности, които насърчават когнитивната стимулацияи творчество. Затова не малка част от домовете за възрастни са във Варна, Бургас и край големите градове.

Градинарството като терапевтична дейност

Включването на градинарството като част от дневните дейности в домовете за възрастни хора се оказва изключително полезно. Тази дейност не само стимулира физическата активност и поддържа мобилността, но също така предоставя усещане за отговорност и постижение. Грижата за растенията и наблюдението на тяхното растеж могат да донесат голяма радост и удовлетворение, повишавайки самочувствието и самооценката на възрастните хора.

Зелените пространства  и образователните програми

Зелените пространства в домовете за стари хора също предоставят уникални възможности за образователни и природозащитни програми. Хората в домовете могат да се включат в работилници и курсове за различни видове растения, методи на градинарство и значението на опазването на околната среда. Това не само обогатява знанията и уменията им, но и допринася за усещането за принадлежност към по-голяма общност.

Предизвикателства и решения

Въпреки че наличието на зелени пространства носи множество ползи, съществуват и предизвикателства, свързани с тяхното поддържане и достъпност. Важно е домовете за възрастни хора да инвестират в подходящо проектиране и поддръжка на градините, за да гарантират безопасността и достъпността за хората с различни мобилностни нужди. Това може да включва създаването на плоски и широки пътеки, места за сядане и достатъчно сянка, за да се насърчат обитателите да прекарват повече време навън.

Зелените пространства играят критична роля в подобряването на качеството на живот в домовете за възрастни хора. Те предлагат не само физически и психически ползи, но също така насърчават социалната интеграция, когнитивната стимулация и усещането за общност и принадлежност. Инвестирането в добре проектирани и поддържани зелени пространства е инвестиция в благополучието и щастието на възрастните хора, давайки им възможността да живеят по-пълноценен и задоволен живот.

Други статии

РЕЦЕПТА ЗА ЩАСТИЕ И УСПЕХ!

РЕЦЕПТА ЗА ЩАСТИЕ И УСПЕХ! Какво казаха възрастните като съвет към младите! Това е втора “порция” съвети от нашите резиденти, като първата е от юни

Д𝓪 г𝓸𝓣𝓑𝓾𝓜 з𝓪𝓮д𝓗𝓸!

Липсва ви времето, в което готвехте заедно с Вашата баба или майка? А защо не и с Вашия баща или дядо! Всички близки на резидентите

Cornhole

Не знаем дали вие знаете тази игра, но нашите резиденти в Банкя 1 я познават добре и играят вече няколко сезона. Със затоплянето на времето