fbpx

Старческите домове осигуряват по-спокоен живот за вас и вашите близки

Всеки от нас изпитва тревога и притеснение от каквито и да било промени в живота си. Това с особена сила важи в случая, когато ни предстои да настаним наш близък в старчески дом.

Нито за възрастния човек е лесно да напусне дома си, нито решението за това на по-младото поколение, от което се очаква да осигури най-добрите грижи за родителите си. Има моменти обаче, когато дилемата дали родителят да остане у дома, или да постъпи в старчески дом, се разрешава в полза на втората възможност.

Кога настаняването в старчески дом е добро решение?

Никое пораснало дете не иска да изпраща родителя си в дом за стари хора. Но в някои случаи това е по-доброто решение за безопасността и здравето на възрастния човек. Ще разберете, че моментът на тази промяна е настъпил, ако забележите, че родителят или вашият близък:

  • Изхвърля храна, макар да твърди, че се храни редовно;
  • Не споделя дали му се е случвало да залита и пада, но има натъртвания, които се опитва да скрие;
  • Не се грижи достатъчно за хигиената си, носи едни и същи дрехи, което означава, че трудно се справя с личната си хигиена и с прането;
  • В къщата или апартамента, където живее, не е чисто и подредено като преди;
  • Забравя да изключи домакинската техника след употреба или не може да си служи с нея.

Какви ползи осигурява старческият дом за възрастните хора и близките им?

Съвременните старчески домове – резиденции са места, които предлагат по-спокоен живот не само за възрастните хора. Близките им също могат да бъдат сигурни, че в старческия дом за техния родител, баба, дядо или друг близък ще бъдат положени качествени грижи от всякакъв характер, които те не могат да им осигурят напълно вкъщи.

Домът за стари хора осигурява на своите резиденти:

Чист въздух, благодарение на разположението си сред богата растителност

Обикновено локацията на старческите домове е извън градовете близо планина, но при всички случаи сред природата. Чистият въздух помага на възрастните хора да водят по-здравословен начин на живот, а разходките чрез възможността за активно движение – също. Близостта до града пък позволява на близките по-чести посещения.

Осигурени битови удобства

Обитателите на резиденцията могат да бъдат настанени в единична или двойна стая, която е със собствен санитарен възел, оборудвана с удобни мебели, интернет и кабелна телевизия. В нередки случаи стаите са с тераса. За хората с деменция е обособена отделна зона.

В старческия дом възрастните хора могат да използват и залата за спорт и гимнастика, студиото за красота, библиотеката и др., а храненето се осъществява в просторна трапезария.

Денонощни медицински грижи

Настанявайки близките си в старчески дом, можете да бъдете спокойни, че за тях ще се грижи висококвалифициран медицински екип, включващ лекари, сестри, болногледачи, рехабилитатори и др.

Здравословно и пълноценно хранене

Храната в дома е здравословна и е съобразена с нуждата от диета на някои от възрастните хора.

Сигурност

За сигурността на всички в дома е осигурено 24/7 видеонаблюдение, както и денонощен екип за мониторинг и своевременна реакция. Достъпът до заведението е строго контролиран.

В старческия дом вашият близък няма да бъде самотен, защото са предвидени развлечения като киновечери, настолни игри, семинари и др.

Цялостното отношение към възрастните хора в резиденцията е насочено към създаване на атмосфера на уют и условия за достоен живот, което носи спокойствие и на техните близки.

Други статии

РЕЦЕПТА ЗА ЩАСТИЕ И УСПЕХ!

РЕЦЕПТА ЗА ЩАСТИЕ И УСПЕХ! Какво казаха възрастните като съвет към младите! Това е втора “порция” съвети от нашите резиденти, като първата е от юни

Д𝓪 г𝓸𝓣𝓑𝓾𝓜 з𝓪𝓮д𝓗𝓸!

Липсва ви времето, в което готвехте заедно с Вашата баба или майка? А защо не и с Вашия баща или дядо! Всички близки на резидентите

Cornhole

Не знаем дали вие знаете тази игра, но нашите резиденти в Банкя 1 я познават добре и играят вече няколко сезона. Със затоплянето на времето