fbpx

СТАРЧЕСКИ ДОМОВЕ ИЛИ ДОМОВЕ ЗА СТАРИ ХОРА – КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ

Домовете за възрастни не са това, което бяха. Предоставяните услуги и физически условия в този тип институции в България все повече се доближават до онова, което ни се иска или до представата ни, изградена от гледане на чужди филми. Какво обаче трябва да знаем преди да настаним близък в институция за асистиран живот? Какво трябва да подготвим след като сме взели решение? На какво можем да разчитаме ако настъпи траурно събитие? Какво изобщо можем да очакваме? Статията ще разкрие някои важни детайли по темата.

            Какво трябва да знаем преди да настаним наш близък в дом за възрастни.

Преди да настаним наш близък в дом за възрастни трябва да знаем условията в конкретния избран дом. Както относно обстановката, така и що се отнася до финансовите условия – кое е включено в цената и кое – не.

Какво трябва да подготвим за да настаним близък в дом за възрастни. Всеки дом за възрастни има служители, които ще Ви помогнат с информацията какви документи трябва да предоставите. Освен документите е нужно да подготвите лични вещи – дрехи (в това число и облекло за спане, бельо, връхни дрехи), козметични принадлежности (гребен, четка за зъби, козметика и др.), лекарства, памперси за възрастни (ако Вашият близък ползва такива), обувки (за вътрешно ползване и за външна употреба). Всичко, от което смятате, че Вашият близък ще има нужда за пълноценен живот, е добре да бъде приготвено.

На какво можем да разчитаме ако настъпи траурно събитие. Нека да започнем с едно важно уточнение – домовете за възрастни имат за цел да запазят здравето и живота на Вашия близък възможно най-дълго, тъй като така си гарантират заетост. Когато говорим за възрастни хора е съвсем естесвено в някакъв момент да настъпи траурно събитие. Ако сте от хората, които живеят в чужбина и не можете да пристигнете в България „на секундата“ не бива да се тревожите. Повечето реномирани институции имат възможност да съхранят тялото на Вашия близък (в специално за целта помещение) и да Ви съдействат с организацията на траурното събитие. Можете да разчитате на бърза комуникация и адекватни действия.

Какво изобщо можем да очакваме. В повечето домове за възрастни можете да разчитате на редовно пране на дрехите (бельо, пижами, всичко, което е било носено и има нужда от пране). Можете да очаквате тъй важния редовен прием на разнообразна храна, забавления (арт класове, музикотерапия, различни състезателни игри, както и игри с несъстезателен характер). Разбира се е важно да отбележим, че от Вас се очаква навременно плащане на месечните такси (повечето домове за възрастни имат изрично условие за плащане на таксата в определен период от месеца, например 1-5 число). Можете да очаквате коректна комуникация и съдействие за видео връзка с Вашия близък в случай, че свижданията са преустановени заради коронавируса или друго.

            В отделна статия сме обърнали внимание на приликите и разликите между частен дом за възрастни и държавен старчески дом. Независимо какъв тип институция изберете за Вашия близък е Важно той и Вие да сте спокойни.

0888 111 898

https://residence.serdika.com/

Други статии

РЕЦЕПТА ЗА ЩАСТИЕ И УСПЕХ!

РЕЦЕПТА ЗА ЩАСТИЕ И УСПЕХ! Какво казаха възрастните като съвет към младите! Това е втора “порция” съвети от нашите резиденти, като първата е от юни

Д𝓪 г𝓸𝓣𝓑𝓾𝓜 з𝓪𝓮д𝓗𝓸!

Липсва ви времето, в което готвехте заедно с Вашата баба или майка? А защо не и с Вашия баща или дядо! Всички близки на резидентите

Cornhole

Не знаем дали вие знаете тази игра, но нашите резиденти в Банкя 1 я познават добре и играят вече няколко сезона. Със затоплянето на времето