fbpx

СТАРЧЕСКИ ДОМОВЕ – ЦЕНИ ИЛИ КАКВО МОЖЕМ ДА СИ ПОЗВОЛИМ

Когато човек търси подходящо настаняване за своя любим възрастен роднина или родител например, не иска да допуска компромиси с качеството. Идва обаче въпросът „Какво можем да си позволим?“. Кое колко струва, кое е включено в цената и какво трябва да се закупува допълнително всеки месец? За какви „подводни“ камъни трябва да следим когато се интересуваме от цена за услуги в старчески дом? Тази статия е посветена на темата „старчески дом цена“ или иначе казано „дом за възрастни цена“.

КАКВО МОЖЕМ ДА СИ ПОЗВОЛИМ

За да не си създавате напразни илюзии и разочарования започнете отзад напред: първо преценете с Вашето семейсвто какъв месечен бюджет можете да отделите за такава услуга. Ако търсите настаняване за Вашата баба например – нека всички нейни внуци (и Вие включително) и деца прецените каква сума можете спокойно да отделяте всеки месец за нейните грижи. След като имате ясна концепция и представа какви средства можете да отделите започнете да търсите подходящ дом з възрастни, който да се вписва в тази финансова концепция. И за да сте сугурни, че няма да „изникнат“ неочаквани задължения можете да вземете предвид следните съвети:

ЦЕНА – ДОМ ЗА СТАРИ ХОРА

В повечето уебсайтове на домове за възрастни ще откриете ценова листа, представена под формата на месечна такса. Сигурно се чудите как така едни предлагат услугите си например за 500 лева на месец, а други за 1500 лева на месец. Къде е уловката? Ето някои условности:

Памперси за възрастни. Ако Вашият близък не може да се самообслужва и е на така наречения памперс за стари хора, то тези пелени в повечето домове за възрастни следват да бъдат заплатени ДОПЪЛНИТЕЛНО. А каква е цената за това – тя зависи от персоналния разход на Вашия близък. Тоест ще знаете едва след първия месец престой. Разбира се можете и да не заплащате за памперсите, а да носите този консуматив в дома за възрастни – всичко е въпрос на лична уговорка със старческия дом.

Лекарства за сърце, лекарства за възрастни. Дали Вашият близък е болен от диабет, или приема лекарства за сърце или друго – очаква се Вие да снабдите тези медикаменти. Ако Вашият близък приема лекарства с книжка от НЗОК можете да разчитате на подкрепата на служителите за месечното снабдяване. Ако става дума обаче за лекарства, които не са осигурени от НЗОК, или пък Вашия близък не е здравно осигурен – ще се наложи да плащате от джоба си.

Поддръжка на нокти на ръце и крака, фризура. За Вас е важно как се чувства баба Ви, а нейното самочувствие зависи и от нейната фризура или поне да са изрязани ноктите й. Е, добрата новина е, че в частните домове за възрастни тази услуга е безплатна, тоест е включена в месечната такса.

В частен дом за възрастни ще Ви предложат много повече услуги, включени в цената, докато в държавен старчески дом се налага да заплащате за екстри. Арт терапии, музикални класове, професионално забавление, премиум храна – всичко това е включено в месечната такса в някои по-добри частни домове за възрастни, като например верига Резиденции за Възрастни „Сердика“.

Екскурзии за възрастни. Повечето домове за възрастни организират приятни екскурзии до различни дестинации и приятни забележителности. В повечето държавни домове за възрастни трябва да заплатите за тази екстра, а в частните домове тези екскурзии са включени в цената.

Накратко: можете да разчитате на максимум компоненти включени в цената на частен дом за възрастни, а при държавен старчески дом някои екстри се заплащат (ако изобщо ги предлагат).

След като знаете за какво да сте нащрек вече спокойно можете да пристъпите към сключването на договор с избраната от Вас социална институция.

0888 111 898

НАЧАЛО

Други статии

Зелени пространства и тяхното влияние върху благополучието на възрастните хора

Зелени пространства и тяхното влияние върху благополучието на възрастните хора

В наши дни, когато урбанизацията непрекъснато нараства, наличието на зелени пространства в домовете за възрастни хора придобива все по-голямо значение за подобряване качеството на живот