fbpx

Адекватна подкрепа на хората с деменция в резиденцията

Статистиките сочат, че дементно болните у нас са близо 100 хиляди, с тенденция да се увеличават. Те са най-вече възрастни хора, които губят мозъчната си функция поради различни причини като болест на Алцхаймер, недостатъчен приток на кръв към мозъка и др.

Дементното състояние има няколко фази и когато степента е тежка, болният става все по-безпомощен и има нужда от постоянни грижи. Докато в началото семейството на болния се ангажира със снабдяване на продукти, приготвяне на храна, почистване, помощ при къпане, посещения при лекар и т.н., поради заетост или наема болногледач, или настанява болния в дом за възрастни хора.

Подкрепата на хора с деменция в резиденция от съвременен тип е особено необходима в напреднал стадий на състоянието. Близките на болния ще са спокойни, че ще бъде комплексно обгрижван, а на самия него ще му бъде по-добре в контролирана среда.

Адекватната подкрепа за хората с деменция е осигурена в различни насоки:

Пребиваване в безопасна здравословна среда

За хората с деменция в домовете за стари хора е обособен отделен корпус, разполагащ със самостоятелен двор, а достъпът е ограничен. Стаите са с медицински легла и специализирано оборудване. Самите резиденции са разположени сред богата растителност в извън градската среда, което осигурява чист и свеж въздух.

Полагане на специфични грижи

Докато грижите за дементно болен вкъщи от близките включват и посещение при лекар, следене за приема на лекарства и цялостното състояние почти непрекъснато, то тези ангажименти в резиденцията се поемат от обучени специалисти. За болните е осигурено денонощно наблюдение, а при нужда – и консултация с клиничен психолог, психиатър и социален работник.

Дейности, допринасящи за забавяне на прогреса на състоянието

Освен медикаментозната терапия, назначена по лекарско предписание, за забавяне хода на болестта помагат и различните дейности, организирани от екипа в дома за стари хора. Те са както специализирани, за да се поддържа фината моторика и общото физическо състояние, така и занимателни.

Ефективно организираното свободно време предоставя на болните от деменция повече възможности за общуване, а това се отразява положително на психо-емоционалното им състояние.

Персонализиран подход

Позитивното и внимателно отношение към всеки пациент с деменция в резиденцията помага за насърчаване на социалното и емоционалното му развитие. Полаганите грижи за задоволяване на специфичните индивидуални потребности допринасят за по-комфортната, близка до домашната атмосфера.

Качественото обгрижване, получаването на здравословна храна, внимателното и топло отношение, подходящите занимания и социалните контакти в резиденцията изиграват положителна роля да се забави хода на заболяването и страдащите от деменция да живеят по-пълноценен и качествен живот.

Други статии

РЕЦЕПТА ЗА ЩАСТИЕ И УСПЕХ!

РЕЦЕПТА ЗА ЩАСТИЕ И УСПЕХ! Какво казаха възрастните като съвет към младите! Това е втора “порция” съвети от нашите резиденти, като първата е от юни

Д𝓪 г𝓸𝓣𝓑𝓾𝓜 з𝓪𝓮д𝓗𝓸!

Липсва ви времето, в което готвехте заедно с Вашата баба или майка? А защо не и с Вашия баща или дядо! Всички близки на резидентите

Cornhole

Не знаем дали вие знаете тази игра, но нашите резиденти в Банкя 1 я познават добре и играят вече няколко сезона. Със затоплянето на времето