fbpx

Болки в гърба – причини и лечение

Едни от най-често срещаните и неприятни проблеми, заради които хората не могат да вършат задълженията си спокойно, са болките в гърба. Някои ги изпитват ежедневно, а според проучванията, около 80% от хората са страдали в някакъв момент от тях.

Под „болки в гърба” се разбират различни проблеми като лумбаго, дискова херния, ишиас и др., като приликата между всички е, че болката е локализирана в гръбначния стълб.

Кои са основните видове болки в гърба и кое ги причинява?

Болките в областта на гърба се делят основно на болки в шията, в долната и средната част на гърба. Причините за появата им може да са от различен характер:

Болка в шията (цервикалгия)

Тя се усеща в прешлените на шията, като най-често се изпитва от жените. Обикновено след няколко дни изчезва, но може да изисква по-дълго лечение. При някои заболели се превръща в хронична. Обикновено се дължи на лоша поза или стресово състояние.

Болка в долната част на гърба (лумбална)

Най-често срещаната е и се проявява в областта около лумбалните прешлени. Причинява се или при резки движения, или когато се изпълнява едно и също движение за продължително време. Като вероятна причина може да бъде и заседналост.

Болка в гръдния кош или средата на гърба

Усещането на тази болка е в гръдния отдел до основата на шията. Той служи за опора на гръдния кош, а прешлените му са по-малко подвижни. При поява на проблем в тази област може да се появи болка и усещане за скованост.

Болката в средата на гърба може да се получи при падане, резки движения, заседнал живот, менструация, тревожност и др.

Какво лечение може да се приложи против болки в гърба?

Ако болките не са специфични, лекар може да предпише болкоуспокояващи и различни упражнения. В зависимост от причината за болката, може да се наложи да бъде лекувана. Хората в напреднала възраст, настанени в дом за възрастни хора, могат да разчитат на персонална рехабилитация от обучени специалисти. Много важна е грижата за възрастни хора в подобно състояние, тъй като често те не могат да се обслужват сами. 

Някои от методите и техниките за облекчаване на невралгичните болки в гърба могат да се практикуват у дома, а други изискват лекарска намеса.

Най-често се прилагат методи и техники като:

  • Физиотерапия – масаж, упражнения, електролечение, мускулно разтягане и др.;
  • Термотерапия – чрез нагряване на вода, термогел, лечебна кал и др. вещества.

За превенция на болките в гърба е необходимо поддържане на физическа форма дори с минимални натоварвания, да се следи за добра поза при извършване на различни дейности, да се прави раздвижване при продължително седене и да бъдат избягвани резките движения.

Други статии

РЕЦЕПТА ЗА ЩАСТИЕ И УСПЕХ!

РЕЦЕПТА ЗА ЩАСТИЕ И УСПЕХ! Какво казаха възрастните като съвет към младите! Това е втора “порция” съвети от нашите резиденти, като първата е от юни

Д𝓪 г𝓸𝓣𝓑𝓾𝓜 з𝓪𝓮д𝓗𝓸!

Липсва ви времето, в което готвехте заедно с Вашата баба или майка? А защо не и с Вашия баща или дядо! Всички близки на резидентите

Cornhole

Не знаем дали вие знаете тази игра, но нашите резиденти в Банкя 1 я познават добре и играят вече няколко сезона. Със затоплянето на времето