fbpx

Частен старчески дом – предимства

Едва ли има човек, който да не се страхува от старостта, най-вече заради това да не бъде в тежест на близките си. Като период от живота, старостта се нуждае от спокойствие и внимателни грижи.

Преди години перспективата на възрастния човек да постъпи в старчески дом е била донякъде плашеща и дори обидна, но днес нещата изглеждат по различен начин. Това се дължи на домовете, които са вече от нов тип.

Частният старчески дом се различава значително от публичната институция. Настанени в него, хората няма да изпитват несигурност и тревожност относно храна, удобства и внимание. Точно подобно място е нагледен пример колко по-добър вариант е от един тесен апартамент например.

Като единствена алтернатива на заведение, в което човек получава всичко онова, което е невъзможно в една обикновена болница или стандартен старчески дом, са частните старчески домове.

Предимства

Добрите домове от този тип осигуряват добра грижа за възрастните хора и други предимства, които им позволяват да продължат достойно живота си.

Професионални медицински грижи

Частният старчески дом предлага медицински услуги с високо качество. За неговите обитатели се грижат различни здравни специалисти, включително рехабилитатори и кинезитерапевти. Добре обучени, медицинските сестри извършват манипулации от всякакъв характер, а за консултации при нужда домът разполага със специализирани кабинети. Денонощен екип е готов да реагира при всяка неблагоприятна ситуация.

Възможност за рехабилитационни процедури

За осъществяване на различни възстановителни процедури в частния старчески дом се грижат сертифицирани физиотерапевти. С тяхна помощ и подходяща оздравителна програма възрастните хора, страдащи от ортопедични, неврологични или други проблеми, могат да подобрят в значителна степен състоянието си.

Хигиенно обслужване на високо ниво

Санитарите в частните старчески домове са с богат опит и ежедневно поддържат добра хигиена в помещенията. Болногледачите оказват помощ на старите хора, най-вече на тези, които трудно се обслужват сами по отношение на личната си хигиена.

Оказване на емоционална подкрепа

Наред с физическото обгрижване, в частния старчески дом възрастният човек получава и лично отношение и внимание, за да бъде по-спокоен и да се чувства на уютно място. За емоционалното състояние на всеки, за провеждане на ефективно общуване и социална адаптация на тези, които са болни, оказват помощ социален работник и психолог – също членове на екипа в дома.

Добре оборудвани стаи

Стаите в частните старчески домове създават обстановка, максимално доближаваща се до уюта на дома. Това се постига с модерното обзавеждане, включващо максимални удобства. В единичната или двойна стая, всяка със свой санитарен възел, възрастният човек има всички удобства, включително кабелна телевизия и интернет връзка, а почти винаги и тераса.

Качествена здравословна храна

Менюто в домовете за стари хора се състои от здравословни храни, като при нужда се съобразява и с диетата на възрастните хора. В трапезарията те могат да се нахранят спокойно и в компания, а не сами вкъщи.

Сигурна защита

В частните старчески домове е осигурено денонощно видеонаблюдение, както и пожароизвестяване за пълна безопасност на настанените. Домът има готовност да реагира бързо и адекватно във всяка ситуация на спешен случай.

Възможност за разходки сред природата

Обикновено разположението на частните старчески домове е сред повече зеленина, встрани от градския шум. Това прави ежедневните разходки много приятни, а чистият въздух допълнително укрепва организма.

Достъп до разнообразни занимания

Забавленията на място като старчески дом са много важни за психологическото състояние на хората в него и за обогатяване на социалния им живот. Киновечерите, театралните постановки, настолните игри, интересната книга от библиотеката и др. действат като своеобразна терапия и компенсират до известна степен липсата на близките.

Частните старчески домове днес са съобразени изцяло с изискванията на ЕС. В тях хората от третата възраст се чувстват уверени, сигурни и спокойни, защото получават най-доброто, за да могат да продължат достойно своя живот.

Други статии

Спорт по нашенски!

Спорт по нашенски! Да правиш клек с изправен гръб не е лесна задача, но е супер полезно упражнение за всеки, пък било то и с

Тортите да влязат, моля!

Тортите да влязат, моля! За 85-тия рожден ден на Ренета или баба Рени както я наричаме всички тук имаше не една а цели две вкусни