fbpx

Думата „деменция“ описва широка категория заболявания, които засягат мозъка. Това е широкo понятие, като има много видове деменция.  Симптомите са различни –  загуба на паметта, проблеми с мисленето и разбирането, промени в личността, бавен прогресивен спад в способността на лицето да изпълнява задачи и намаляване способност за понасяне на стрес. Деменцията засяга всички области на познанието (мислене и разбиране): памет, организация, възприятие, абстракция, преценка, език, разсъждения и внимание. Паметта е най-забележимата засегната област в ранните стадии на деменция, но с влошаването на деменцията, всички области на познанието може да се повреди и в крайна сметка да се унищожи.

 Деменцията може да започне постепенно и да се влошава прогресивно. Тя не може да бъде излекувана, но може да бъде забавена и или овладяне. Има приблизително 60 състояния, които причиняват деменция.

  • На територията на страната хората с деменция са около 200 000.
  • На всеки 24 секунди възниква нов случай на деменция1 на всеки пет души, грижещи се за хора с деменции, не получава достатъчно информация за развитието на болестта.
  • 50% от хората, грижещи се за хора с деменции, заявяват, че в късните стадии на болестта отделят 10 или повече часа на ден за обгрижване.
  • Само 17% от хората, грижещи се за пациенти с деменции в Европа, са удовлетворени от нивото на грижите, които съответната държава полага за хората с това заболяване.
 

Попълвайки следните 10 въпроса ще можете да получите:

1. Кратко ръководство какво представлява деменцията?

2. Информация от наш специалист какви са необходимите стъпки за да може да се диагностицира „деменцията“.

Значение на добрия сън за хората в напреднала възраст