fbpx

Дискова херния – причини и лечение

Под дискова херния или още дископатия се разбират дегенеративни промени, които могат да настъпят при междупрешленните дискове. Ролята им е подобно на амортисьори да омекотят движението. Благодарение на тях гръбначният стълб приема натоварвания, без да бъде увреден. 

Тяхната структура се състои от пулпозно ядро и фиброзен пръстен, състоящ се от вода и колагенови влакна. При подуване на ядрото при оказан натиск фиброзният пръстен може да се разкъса и да изтече към нервите около гръбначния стълб. Тогава именно се получава дискова херния.

Най-характерният ѝ симптом е силната болка, обикновено в кръста. Дразненето на нервите може да доведе и до скованост, изтръпване на крайник и др.

От какво се получава дискова херния?

Едни от най-честите причини за появата на дискова херния са:

  • прекалено резки и нетипични за тялото движения;
  • повдигане на много тежък предмет;
  • затлъстяване;
  • заемане на неподходяща поза;
  • травма в областта на гръбнака и др.

Много рядко като причина може да бъде вродена анатомична особеност на гръбначния стълб. Нерядко дископатия получават възрастните хора поради износването на междупрешленните дискове с годините.

Какво лечение се прилага?

Ако болката и другите симптоми не отминат след 1-2 седмици, е необходимо да се потърси лекарска помощ. Ще бъде поставена диагноза от специалист и ще се предприеме подходящото лечение. Такова най-ефективно може да бъде получено в специализиран медицински център. Ако става въпрос за пострадал, настанен в дом за възрастни хора, за него ще се погрижи с подходяща физиотерапия обучен терапевт.

Лечението на дискова херния основно се дели на:

Консервативно лечение

За облекчаване на болката при по-леките случаи консервативният подход може да включва използване на болкоуспокояващи и физиотерапия. В зависимост от тежестта на състоянието, може да се използват епидурални стероидни инжекции, озонотерапия, лазерна терапия, масаж и др.

Оперативно лечение

То се препоръчва, когато се изпитва силна болка и други симптоми след 4-6 седмици, които не отшумяват въпреки приложената физиотерапия, медикаментозни и други методи на лечение. 

В повечето случаи при операцията бива отстранена само частта от диска, която е по-изпъкнала. Може да се наложи и премахване на целия диск, като за стабилност на гръбначния стълб по-късно се налага между останалите дискове да се поставят метални опори.

За превенция на дискова херния препоръките са да се усвоят правилни техники за повдигане на тежки предмети, да не се допуска нездравословно тегло и да се поддържа  ергономично правилна стойка. Важни са също активните движения и укрепването на мускулите.

Не е изключено в домовете за стари хора с деменция да има много такива случаи. Тогава се намесват специалисти, които взимат най-добрите решения за последващи действия и грижи.

Други статии

РЕЦЕПТА ЗА ЩАСТИЕ И УСПЕХ!

РЕЦЕПТА ЗА ЩАСТИЕ И УСПЕХ! Какво казаха възрастните като съвет към младите! Това е втора “порция” съвети от нашите резиденти, като първата е от юни

Д𝓪 г𝓸𝓣𝓑𝓾𝓜 з𝓪𝓮д𝓗𝓸!

Липсва ви времето, в което готвехте заедно с Вашата баба или майка? А защо не и с Вашия баща или дядо! Всички близки на резидентите

Cornhole

Не знаем дали вие знаете тази игра, но нашите резиденти в Банкя 1 я познават добре и играят вече няколко сезона. Със затоплянето на времето