fbpx

ДЪРЖАВЕН СТЕРЧЕСКИ ДОМ В СРАВНЕНИЕ С ЧАСТЕН ДОМ ЗА ВЪЗРАСТНИ!

Когато човек вече е взел решението да помогне на близкия си възрастен да има по-пълноценен живот, настанявайки го в дом за възрастни, неминуемо започва да сравнява цените на някои държавни старчески домове с тези на частните. Драстичната разлика в цената не е единствената особеност. Тази статия има за цел да Ви запознае с някои невидими на пръв поглед детайли, на които трябва да обърнете внимание, когато търсите дом за възрастни, или както още го наричат – дом за стари хора.

ДЪРЖАВЕН СТАРЧЕСКИ ДОМ

Основното предимство на тези институции е, че предлагат по-ниска цена. Ако сте от хората, които разполагат с ограничени средства или искате да разчитате единствено на пенсията си (или пенсията на Вашия възрастен родител) – това е най-подходящото решение. В повечето държавни домове за стари хора предлаганото настаняване е в масови стаи – с по три и повече легла в стая, тоест и санитарния възел се ползва от повече на брой хора.

Забавленията, които предлагат са ограничени и сведени до тихи игри като игра на карти, шах, табла, общи музикални срещи, рисуване и споделяне на лични истории. Храната, която е изключително важен компонент от качествения живот за един възрастен, е възможно да не е с разнообразието, което би ви се искало – по-рядко има плодове, телешко месо и други богати храни. Екскурзиите (ако изобщо организират такива) са платени в повечето случаи, тоест трябва да се заплатят отделно от месечната такса.

Важно е да отбележим, че обстановката в дома ще Ви напомня на отминали години – овехтели мебели, захабено спално бельо, архаична обстановка, несъвременни условия за отопление, дори неподходящи миризми поради липса на вентилационна система и липса на ароматизиращи автомати, каквито има в общите помещения на всеки луксозен дом за възрастни.

ЧАСТЕН СТАРЧЕСКИ ДОМ

В държавен старчески дом служителите може и да са любезни, обаче в частните старчески домове служителите са повече от това – те са обучени и сертифицирани да прилагат възможно най-висок европейски стандарт на медицинско и социално обслужване и то отговарящо на бранда, който представляват. Например във верига Резиденции за възрастни „Сердика“ можете да разчитате всеки път на определен стандарт и той ще е един и същ във всички техни институции именно поради обучението и сертифицирането на служителите, в което инвестират.

Настаняването на Вашия близък в частен старчески дом би било в самостоятелна или в двойна стая – така Вашият близък ще има своята уединеност, ще има спокойно време за ползване на санитарния възел и ще се радва на повече лично пространство – дори що отнася до пространство в гардероба.

Забавленията в частен дом за възрастни са повече на брой и по-професионално организирани. Например рисуването е организирано под формата на арт терапия в присъствието на специалист, който е учил за това. Той насърчава възрастните да творят в различна тематика, обсъжда с тях креативните идеи и прочие. Същото може да се отнася и за музикалните срещи – те са под формата на музикален клас. По време на него възрастните имат възможност да танцуват, да пеят или просто да слушат жива музика, че дори и да обсъждат различни произведения с музикалния експерт, който провежда занятието.

Спортът също се провежда в контролирана среда, а можете и да разчитате на рехабилитация и раздвижване ако е необходима. За самочувствието на всеки домуващ (или още казано резидент) са осигурени поддръжка на фризура, маникюр и педикюр. При частния дом за възрастни всичко това е включено в месечната такса.

Храната в частните старчески домове е безкомпромисно качествена, разнообразна и най-важното – тя е съобразена със състоянието на всеки резидент (при диабет например се изготвя специално меню). Премиум месо – телешко, пилешко, свинско, пуешко; плодове всеки ден, общо казано частните домове предлагат меню, което няма как да бъде организирано вкъщи. И всичко това се приготвя от кулинарни специалисти, които имат образование и дългогодишен опит именно в сферата на социалните услуги – храна за възрастни.

Екскурзиите са по-рядка практика при частните домове за възрастни отколкото при държавните старчески домове и това си има своето обяснение. Тъй като здравето и животът на домуващите са приоритет номер едно на частната институция, те свеждат до минимум риска от инциденти – заразяване с болест, настинка, счупване на крайник, неприятно падане, загубване и прочие. Това е в интерес на Вашите близки. Още по-хубавата новина е, че тези екскурзии са за сметка на старческия дом, а не както при държавните домове – за сметка на домуващите.

Има ли смисъл да коментираме обстановката и да я сравняваме с тази в частен дом за стари хора? Накратко: В частния дом за стари хора ухае на свежест, помещенията се санитизират и дезинфекцират по няколко пътви на ден, мебелите са вдъхновяващо нови, удобни, дизайнът на помещенията е функционален, радва всяка душа и очи, приятно топли помещения, спалното бельо е чисто и периодично подновено. Прането на лични дрехи също е част от услугите, които можете да очаквате от частен дом за възрастни.

 

Започнахме тази гигантска статия с важното уточнение за ценовите разлики между частен старчески дом и държавен дом за възрастни. В отделна статия очаквайте да обърнем повече внимание на това какво можем да си позволим и какви цени да очакваме в старческите домове.

0888 111 898

https://residence.serdika.com/

Други статии

Спорт по нашенски!

Спорт по нашенски! Да правиш клек с изправен гръб не е лесна задача, но е супер полезно упражнение за всеки, пък било то и с

Тортите да влязат, моля!

Тортите да влязат, моля! За 85-тия рожден ден на Ренета или баба Рени както я наричаме всички тук имаше не една а цели две вкусни

Ренета на 85! Честит рожден ден!

Ако имахме конкурс за Мис Резиденция “Сердика” фаворит определено щеше да е Ренета! Баба Рени хич не изглежда на 85, които навърши току-що! Сложихме й