fbpx

10 неща, които да помните, когато работите с хора с деменция

Работата с хора с деменция може да бъде предизвикателство, но с търпение, разбиране и креативност, можем да подобрим качеството на техния живот. Помнете тези 10 принципа и възползвайте се от тях, за да създадете положителна и обогатяваща среда за всички засегнати страни.

1. Никога не се карайте с тях – не можете да спечелите. Вместо да спорите, съгласете се с тях, после ги разсейте или предложете алтернативи. Например, ако възрастната дама винаги твърди, че се е къпала вчера, не я наричайте лъжец, а предложете топъл душ за релакс преди лягане.

2. Може би ще трябва да повтаряте нещо няколко пъти – бъдете търпеливи. Трябва да сте готови да повтаряте едно и също послание многократно, за да гарантирате разбирането му.

3. Не позволявайте нещо да ви изненада. Деменцията може да доведе до необичайни и неочаквани поведения. Бъдете подготвени и отзивчиви, когато се сблъсквате с неочаквани ситуации.

4. Те са били активни през целия си живот и все още искат да са полезни. Позволявайте на хората с деменция да участват в дейности, които ги занимават и са в състояние да изпълняват. Това може да поддържа тяхната самочувствие и да намали стреса.

5. Човекът с деменция не прави тези неща, за да ви досажда. Важно е да си припомним, че тези поведения са резултат от заболяването, а не умишлено действие.

6. Не се страхувайте да се смеете. Хуморът може да бъде ценен съюзник в справянето със стреса и неочакваните ситуации, които могат да възникнат при работа с хора с деменция.

7. Алцхаймеровата болест не е заразна. Не се страхувайте от физически контакт. Обич и нежност могат значително да подобрят благосъстоянието на човека с деменция. Много често в домовете за стари хора с деменция именно заради това хората се чувстват добре, там те получават отношение и подкрепа. 

8. Помнете за костенурката и заека. Бавните и последователни действия са ключови. Опитайте се да разбиете задачите на по-малки стъпки, за да намалите объркването и фрустрацията.

9. Не се отчайвайте– бъдете креативни. Намирането на креативни решения може да помогне за справянето с повтарящите се и предизвикателни поведения на хората с деменция.

10. Първите впечатления са важни. Тъй като краткосрочната памет често е засегната, винаги подходете с усмивка и показвайте радост от срещата.

За жалост много от нас са имали в обкръжението си дементно болен човек. И знаем колко трудно понякога е да се справим с това предизвикателство. За радост освен, че ние можем да подкрепим нашия близък, в старческите домове за хора с деменция също полагат специални грижи и отношение.

Други статии

Спорт по нашенски!

Спорт по нашенски! Да правиш клек с изправен гръб не е лесна задача, но е супер полезно упражнение за всеки, пък било то и с

Тортите да влязат, моля!

Тортите да влязат, моля! За 85-тия рожден ден на Ренета или баба Рени както я наричаме всички тук имаше не една а цели две вкусни