fbpx

Хора с какви заболявания се приемат в старческите домове

Старческите домове предлагат медицински надзор и грижи за възрастни хора, които поради различни причини не могат да живеят самостоятелно. Тези заведения са оборудвани и персоналът им е обучен да се грижи за хора с разнообразни хронични заболявания и състояния. Разбирането за типа заболявания, с които се сблъскват в старческите домове, е важно за семействата, които търсят подходящо място за своите близки. Ето част от някои заболявания и състояния, които обикновено водят до настаняване в старчески дом.

Деменция и болестта на Алцхаймер

Едно от най-честите състояния, поради което хората се настаняват в старчески домове, е деменцията, включително болестта на Алцхаймер. Деменцията води до постепенна загуба на когнитивни функции, което затруднява ежедневните дейности и изисква все по-интензивни грижи. Старческите домове предлагат специализирани програми и обучен персонал, който може да управлява поведенческите промени, свързани с деменцията, и да осигури безопасна и структурирана среда.

Хронични соматични заболявания

Много възрастни хора страдат от хронични заболявания като сърдечно-съдови проблеми, диабет, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и артрит. Тези състояния изискват редовен медицински надзор и управление на медикаментите, което може да бъде осигурено в старчески домове. Специализираният персонал може да наблюдава здравословното състояние на живущите, да администрира лекарства и да реагира адекватно при медицински кризи.

Физически увреждания

Възрастните хора често се сблъскват с физически ограничения поради възрастта или наранявания, като фрактури на бедрената кост или други сериозни контузии. В старческите домове има подходящи съоръжения и оборудване, които помагат на живущите да се движат, да се хранят и да извършват други ежедневни дейности. Също така, предлаганата рехабилитация може да помогне за възстановяването на мобилността и независимостта до възможно най-голяма степен.

Психически заболявания

Старческите домове също така настаняват възрастни хора с психически заболявания като тежка депресия, анксиозни разстройства или биполярно разстройство. Персоналът в тези заведения е обучен да предоставя необходимата психологическа подкрепа и да управлява медикаментите, което е от съществено значение за поддържането на доброто психическо здраве на живущите.

Неврологични заболявания

Заболявания като болест на Паркинсон, множествена склероза и други неврологични състояния често изискват специализирани грижи, които могат да бъдат осигурени в старчески домове. Персоналът може ефективно да управлява симптомите, да осигурява физиотерапия и да поддържа максимално качество на живот на пациентите с такива заболявания.

Старческите домове играят жизненоважна роля в обществото, като осигуряват грижа и подкрепа за възрастни хора с широк спектър от заболявания и медицински състояния. Тези заведения са жизненоважни за осигуряване на нужната специализирана медицинска помощ, социална подкрепа и ежедневни грижи, които спомагат за подобряване качеството на живот на техните обитатели.

Други статии

Рожден ден на Вили!

Рожден ден на Вили! години щастие, успехи и постижения! Дъщерята на Вили призна: “Всичко дължим на теб! Ние, твоите деца, внуците, цялото семейство…” Чуйте цялата

Обич и щастие!

Обич и щастие Какво за вас е обичта и щастието? Прегръдката на мама? Мирисът на прясно окосена трева? Безкрайните природни богатства на Родината? Приятелството? Всеки

Сутришна зарядка!

Лява ръка, десен крак, клякане с изправен гръб… това изобщо не е лесно! Нашите домуващи се справят повече от отлично с инструкциите на топ рехабилитатора