fbpx

Индивидуализирана грижа за хора с деменция: Как да разберем и подкрепим уникалната им личност

„Ако си срещнал един човек с деменция, си срещнал само един човек с деменция“. Този израз най-добре описва уникалния характер на всяка индивидуална борба с деменцията. Разбирането на различните личностни черти и влиянието на заболяването върху тях е ключово за предоставянето на най-добрата грижа.

Уникалност и разнообразие

Деменцията засяга всяка личност по различен начин. Някои хора преживяват драстични промени в личността, докато други остават същите. Разнообразието на поведението и скоростта на прогресията на заболяването са изключително индивидуални. Познаването на способностите, рутината и особеностите на всеки човек е важно за предоставянето на персонализирана грижа.

Индивидуални нужди

Всяка личност с деменция има свои „щастливи бутони“. За грижещите се е важно да знаят какво радва и раздразнява индивида, както и каква е историята на живота му. Знанието за кариерата, семейството, приятелите и характера на човека помага за установяване на доверие и комфорт.

Емоционални нужди

Хората с деменция имат нужда от чувство за спокойствие, сигурност, увереност и обич, въпреки „мъглата на объркване“, която е в техния свят. Уважението и вниманието са основни за поддържането на достойнството и благосъстоянието на човека.

Комуникация и взаимодействие

Комуникацията е фундаментална. Тонът и отношението на грижещия се са от съществено значение. Хората с деменция са изключително чувствителни към емоциите и поведението на околните. Позитивният подход, търпимостта и уважението са ключови елементи в общуването.

Промени в комуникацията

С течение на времето деменцията води до различни трудности в комуникацията. За грижещите се е важно да са наясно с тези трудности и да разработят стратегии за справяне с тях, за да поддържат успешно взаимодействие.

Съвети за комуникация:

  • Обръщайте внимание на неизреченото.
  • Бъдете търпеливи и уважителни.
  • Избягвайте прекалената информация и комплексност.
  • Обръщайте се с името на човека.
  • Поддържайте контакт с очите.
  • Използвайте прости думи и кратки изречения.

Изграждане на отношения

За професионалните грижи в старчески домове за хора с деменция е наложително да развиват близки отношения, базирани на любов и уважение. „Грижата“ включва слушане, пеене, смях, ободрение и емпатия. Това помага на човека да се чувства обичан и ценен, въпреки заболяването.

Индивидуализираната грижа е от съществено значение за поддържането на качеството на живот на хората с деменция. Разбирането на уникалната им личност, емоционални нужди, затруднения в комуникацията и изграждането на отношения са крайъгълни камъни в предоставянето на ефективна грижа. За да бъде тази грижа възможна, е от съществено значение грижещите се да са обучени за този труден, но изключително важен процес.

В старческите домове за хора с деменция обръщат внимание на всеки детайл, защото е важно всеки човек да се чувства добре. 

Други статии

Спорт по нашенски!

Спорт по нашенски! Да правиш клек с изправен гръб не е лесна задача, но е супер полезно упражнение за всеки, пък било то и с

Тортите да влязат, моля!

Тортите да влязат, моля! За 85-тия рожден ден на Ренета или баба Рени както я наричаме всички тук имаше не една а цели две вкусни