fbpx

Как да разпознаем деменцията

Терминът „деменция” служи за означаване не на конкретна болест, а по-скоро на група симптоми. Много специалисти говорят за нея като за синдром, включващ различни нарушения като памет, концентрация, мислене, вземане на решения, социално взаимодействие и др., затрудняващи нормалния живот на дементно болния. Най-чести причини за нея са невродегенеративни мозъчни заболявания, при които загиват нервни клетки.

Според статистиките, от деменция страдат най-малко 55 милиона души на възраст над 64 г. и бройката им се увеличава. Смята се, че деменцията не е нормална част от остаряването, защото при обичайни обстоятелства придобитите от индивида през годините знания, опит, спомени и езикови способности се запазват. Въпреки че рискът от появата ѝ нараства с възрастта, от нея може да страдат и по-млади хора.

Какви са типичните симптоми за деменция?

Обикновено при развитие на деменция се наблюдават няколко фази: ранна, междинна и късна. Симптомите при ранната остават незабелязани, тъй като се отдават обикновено на напреднала възраст.

По-доловими са в междинната фаза, а при късната нарушенията са значителни и е налице почти пълна неактивност на пациента и зависимост.

Сред типичните симптоми, които са показателни за наличие на деменция в първите две фази, са:

  • забравяне на имена на близки и на скорошни събития;
  • липса на усещане за време;
  • трудно ориентиране в познати места или дори у дома;
  • трудно общуване;
  • необходимост от помощ за самообслужване и лична хигиена;
  • повтаряне на въпроси и реплики.

При късната фаза на деменцията вече има значителни нарушения. Не се разпознават роднини и приятели, липсва цялостна представа за време, придвижването е трудно. Дементно болният не може да се справя сам с поддържане на хигиената, храненето и всички ежедневни дейности. Понякога може да има и агресивни прояви.

Как можем да помогнем на дементно болен?

Засега деменцията е нелечима, но с подходящи грижи, в зависимост от състоянието, животът на засегнатия от нея може да се подобри.

Когато ваш близък е с деменция, един от добрите начини да му помогнете е да го стимулирате към активност. Това може да стане с най-обикновени ежедневни дейности  като обличане и събличане, измиване на съдове, сгъване на дрехи, грижа за градина и др.

Ако е настанен в дом за стари хора с деменция от нов тип, в резиденцията е обособена специална зона. За тях специалните грижи включват и занимателни дейности, целящи забавяне развитието на състоянието.

Няма сигурен начин за предпазване от деменция, но ако умът се поддържа във форма и се води максимално здравословен живот, рискът от появата ѝ ще бъде намален. А ако вече е налице, специалист ще прецени как да се намали прогресията и да се подобрят симптомите.

В старческите домове за хора с деменция може да се доверите на специалисти, които ще се погрижат за вашия близък.

Други статии

Рожден ден на Вили!

Рожден ден на Вили! години щастие, успехи и постижения! Дъщерята на Вили призна: “Всичко дължим на теб! Ние, твоите деца, внуците, цялото семейство…” Чуйте цялата

Обич и щастие!

Обич и щастие Какво за вас е обичта и щастието? Прегръдката на мама? Мирисът на прясно окосена трева? Безкрайните природни богатства на Родината? Приятелството? Всеки

Сутришна зарядка!

Лява ръка, десен крак, клякане с изправен гръб… това изобщо не е лесно! Нашите домуващи се справят повече от отлично с инструкциите на топ рехабилитатора