fbpx

Как се диагностицира и контролира диабетът при възрастните хора

Диабетът е сериозно хронично заболяване, което засяга милиони хора по света – и млади и възрастни. Този медицински проблем се характеризира с високо ниво на глюкоза в кръвта, която може да има сериозни последици за здравето, ако не се диагностицира и контролира правилно. По-напред в статията ще намерите информация за това как се диагностицира и контролира диабетът при възрастните хора.

Как се диагностицира диабетът?

Диабетът може да бъде диагностициран чрез различни методи и изследвания. Най-често използваните тестове за диагностициране на диабет при възрастните са:

  1. Изследване на кръвната глюкоза (Глюкозен тест): Този тест измерва нивата на глюкоза в кръвта. Обикновено се извършва сутрин, когато нивата на глюкоза са най-високи. Ако нивата са над определен праг (например 126 мг/дл), този резултат може да се счита за диагноза на диабет.
  2. Тест за A1C (гликиран хемоглобин): Този тест предоставя информация за контрола на кръвната глюкоза през последните 2-3 месеца. Ако нивата на A1C са равни или над 6,5%, това може да служи като диагноза на диабет.
  3. Орален глюкозен толерансен тест (OGTT): Този тест се използва рядко и включва прием на глюкозна напитка след нощен глад. След това се измерват нивата на глюкоза в кръвта след определено време. Ако нивата на глюкоза са над 200 мг/дл след 2 часа, това може да бъде диагноза на диабет.
  4. Симптоми и клинични признаци: Възрастните хора, които изпитват симптоми като често уриниране, изключителна жажда, изтощителна умора и загуба на тегло, е добре да се подложат на изследвания, за да се определи дали страдат от диабет.

Как се контролира диабетът при възрастните хора?

Контролът на диабета при възрастните хора е важен за поддържането на добро здраве и качество на живот. Ето някои от основните аспекти на контрола на диабета:

  1. Следене на нивата на глюкоза: Възрастните хора с диабет трябва редовно да следят нивата на глюкоза в кръвта си, използвайки глюкозен монитор. Това им помага да следят как реагира тяхното тяло на храната, лекарствата и физическата активност и да вземат необходимите мерки при високи или ниски нива на глюкоза.
  2. Диета: Правилната диета играе ключова роля в контрола на диабета. Възрастните хора трябва да се хранят с балансирани и здравословни храни, като ограничават консумацията на захар и въглехидрати. Лекарят или диетологът може да предоставят индивидуални съвети за хранителния режим.
  3. Физическа активност: Редовната физическа активност помага на тялото да използва глюкозата по-ефективно и подпомага контрола на кръвната захар. Дори умерена физическа активност, като ходене или плуване, може да има положителен ефект.
  4. Лекарства и инсулин: Някои възрастни хора с диабет могат да се нуждаят от лекарства или инсулин, за да контролират нивата на глюкоза в кръвта си. Лекарят ще предпише подходящото лечение в зависимост от вида и степента на диабета.
  5. Редовни консултации с лекаря: Важно е възрастните хора с диабет да имат редовни консултации със своя лекар или ендокринолог. Това помага за проследяване на заболяването и коригиране на лечението, ако е необходимо.
  6. Ако ползвате услугите на дом за стари хора, може да разчитате на специалистите да се грижат за вас. 

Диагностицирането и контролът на диабета при възрастните хора изисква систематичност, обучение и дисциплина. Съвременните методи на лечение и контрол позволяват на възрастните хора с диабет да водят активен и качествен живот, но изискват сътрудничество с медицинския екип и семейството. 

За щастие в старческите домове специалистите се грижат за хората с диабет и са до тях във всеки един момент. 

Други статии

РЕЦЕПТА ЗА ЩАСТИЕ И УСПЕХ!

РЕЦЕПТА ЗА ЩАСТИЕ И УСПЕХ! Какво казаха възрастните като съвет към младите! Това е втора “порция” съвети от нашите резиденти, като първата е от юни

Д𝓪 г𝓸𝓣𝓑𝓾𝓜 з𝓪𝓮д𝓗𝓸!

Липсва ви времето, в което готвехте заедно с Вашата баба или майка? А защо не и с Вашия баща или дядо! Всички близки на резидентите

Cornhole

Не знаем дали вие знаете тази игра, но нашите резиденти в Банкя 1 я познават добре и играят вече няколко сезона. Със затоплянето на времето