fbpx

Кои активности са подходящи за възрастни хора

За да се подобри здравето с напредването на възрастта, има много начини, освен да се избира здравословна храна и да не се пуши. Участието в социални дейности и такива, които възрастните хора харесват, също може да помогне за поддържането на добро здраве.

Макар че за настанените в резиденция самотата не е така характерна, и тяхното участие в продуктивни дейности може да бъде полезно за ума, за духа и за тялото.

Положителни ефекти на активния начин на живот върху възрастните хора

Редица проучвания показват колко полезна може да бъде активността на възрастните хора, която не се свързва само с обикновеното извършване на ежедневни дейности, а с такива, които са значими за тях.

Положителните ефекти от активния начин на живот се постигат в няколко посоки:

Съществува по-малък риск от някои заболявания

Участието в социални дейности и практикуването на хоби намалява риска от развитие на деменция, сърдечно-съдови заболявания, Алцхаймер, инсулт и др.

Култивират се положителни чувства

Извършването на дейности, които се харесват, правят възрастните хора по-щастливи, по-малко депресирани и по-добре подготвени за справяне с ежедневието.

Животът се удължава

Когато хората са щастливи, удовлетворени и с чувство за цел, те са по-склонни да издържат и да се справят с трудни ситуации, което удължава живота им.

Всеки възрастен човек има различни възможности и време, което да отдели, за да се занимава със социални или други дейности. Може да се започне с една или две, добавени към рутината, а след това да се добавят още, стига да не са стресиращи, а забавни.

Активности, подходящи за възрастни хора

Включването на възрастните хора в различни активности зависи не само от желанието им, но в много от случаите и от физическите и психическите им възможности.

От друга страна, ако възрастният човек се намира в дом за стари хора, с ангажирането с повечето активности се заема терапевтът, който ги съобразява с индивидуалните физически и когнитивни възможности. Но има занимания като игра на карти, четене на книги и др., които всеки резидент избира сам.

Сред подходящите активности за възрастните хора са такива като:

В домашни условия:

  • участие в курс по рисуване, готвене, танци и др.;
  • спортуване – йога, плуване, колоездене;
  • посещаване на музеи, изложби, концерти;
  • пътуване в група пенсионери;
  • занимания с градинарство, бродерия, шах.

В условията на резиденцията:

  • празнуване на рождени дни, юбилеи, Коледа;
  • групово гледане на концерти, филми, театрални постановки;
  • игра на настолни игри;
  • еднодневни екскурзии;
  • участие в семинари на интересни теми.

Идеите за активности могат да са най-разнообразни. Важно е възрастните хора да бъдат мотивирани да изпълнят ежедневието си със занимания, които да им харесват и с които да запазят по-дълго духа и здравето си.

Грижата за възрастни хора е от особено значение за тях. Не подценявайте техните нужди.

Други статии

Спорт по нашенски!

Спорт по нашенски! Да правиш клек с изправен гръб не е лесна задача, но е супер полезно упражнение за всеки, пък било то и с

Тортите да влязат, моля!

Тортите да влязат, моля! За 85-тия рожден ден на Ренета или баба Рени както я наричаме всички тук имаше не една а цели две вкусни

Ренета на 85! Честит рожден ден!

Ако имахме конкурс за Мис Резиденция “Сердика” фаворит определено щеше да е Ренета! Баба Рени хич не изглежда на 85, които навърши току-що! Сложихме й