fbpx

ЛУКСОЗЕН СТАРЧЕСКИ ДОМ – ЩО Е ТО И ИМА ЛИ ПОЧВА В БЪЛГАРИЯ?

Американското кино е помогнало на много хора да изградят някаква представа как изглежда един дом за възрастни, какви услуги предоставят старческите домове или иначе казано домове за стари хора. Дали обаче тази идилична представа отговаря на реалността в България? Съществуват ли луксозни домове за възрастни у нас? Дали можем да намерим лукс в провинцията или само в някой старчески дом в София? Ще се изненадате, че тези въпроси вълнуват много българи, особено онези, които живеят в чужбина, а търсят настаняване за техния родител, живеещ в България. Е, тази статия има за цел да повдигне завесата по темата и да изкара на светло някои основни детайли, които трябва да имате предвид.

В последните десет години в България има все повече домове за възрастни, които се стремят да са като онези от филмите. Реномираните домове за възрастни имат уебсайт, а в него можете да получите изчерпателна информация за всичко. Галерия със снимки или собствен YouTube канал ще ви даде още по-точна представа за интериора, за забавленията, за медицинските условия и прочие.

Когато търсите лукс е важно да разбирате, че той не се отнася само и единствено за интериора, дизайна на помещенията или размера на двора, в който възрастните могат да правят разходки. Не. Луксът в един луксозен дом за възрастни се отнася и за самата социална услуга – колко богата е тя. В по-високите класове домове за стари хора, например в резиденция за възрастни „Сердика“, можете да сте спокойни, че Вашият родител е добре обгрижен, всеки ден се забавлява с класове по музика, арт класове, клуб по четене и творчество и какви ли още не дейности, с които времето ще лети неусетно и със страхотно настроение. Предоставени са медицински и болногледачески грижи 24/7, рехабилитационни процедури ако са необходими, както и поддръжка на фризури и маникюр/педикюр на резидентите.

Храната е една от най-осезаемите разлики между луксозните старчески домове и масовите домове за възрастни. В по-високия клас старчески дом сервират блюда с качествени продукти, това се отнася най-вече за месото (премиум телешко, свинско, био пилешко например) и за зеленчуците. В резиденция „Сердика“ разнообразно меню се изготвя за всеки възрастен – в зависимост от съпътстващи заболявания (като диабет например) или хранителна непоносимост и алергии към някои храни.

Реномираните домове за възрастни (старчески домове) предлагат и така наречения “open house”. Тоест може да бъдете допуснати и да бъдете разведени в цялата база за да видите с очите си къде ще бъде настанен Вашия близък, какви занимания ще му бъдат предоставени, да усетите аромата на помещенията, или дори да пробвате храната!

Може да очаквате този лукс да Ви бъде предоставен от частен дом за възрастни, а не от държавен старчески дом. Институциите, които са частни структури, инвестират значително много в редовното подобряване на услугите и инфраструктурата си, както и в редовното сертифициране на служителите си. Не можете да очаквате подобни екстри от държавен дом за възрастни. Независимо дали в столицата или в провинцията луксозните домове за възрастни имат по-високи месечни такси от местните си конкуренти. Разликата в цените отразява и разликата в качеството, а когато търсите луксозен дом за възрастния Ви родител не бива да има компромиси.

В отделна статия ще обърнем повече внимание на обстановката в държавните домове за възрастни в сравнение с тази в по-високия клас.

0888 111 898

https://residence.serdika.com/

Други статии

РЕЦЕПТА ЗА ЩАСТИЕ И УСПЕХ!

РЕЦЕПТА ЗА ЩАСТИЕ И УСПЕХ! Какво казаха възрастните като съвет към младите! Това е втора “порция” съвети от нашите резиденти, като първата е от юни

Д𝓪 г𝓸𝓣𝓑𝓾𝓜 з𝓪𝓮д𝓗𝓸!

Липсва ви времето, в което готвехте заедно с Вашата баба или майка? А защо не и с Вашия баща или дядо! Всички близки на резидентите

Cornhole

Не знаем дали вие знаете тази игра, но нашите резиденти в Банкя 1 я познават добре и играят вече няколко сезона. Със затоплянето на времето