fbpx

Можем ли да забавим развитието на деменцията

Под понятието „деменция” се разбира група увреждания на мозъка, които са причина за влошаване на паметта и мисловния процес. Когнитивният спад, наблюдаван при повечето хора с напредване на възрастта, също често се определя като деменция.

Лошата краткотрайна памет е един от първите симптоми за деменция. Когато болестта напредне, болният забравя имена на близки, значими събития, не успява да разпознае познати места, комуникира със затруднение, задава многократно едни и същи въпроси и др.

След настъпване на третия стадий на заболяването, зависимостта на болния от околните е почти пълна, защото той трудно може да се грижи за нуждите си. Затова и много често близките на дементно болен го поверяват на специализираните грижи на екипа в дом за хора с деменция, ако нямат възможност да му окажат пълноценна подкрепа.

Различни здравословни проблеми като мозъчни инфекции, инсулт, специфични травми, тумори и др. могат да бъдат сред причините за развитие на деменция.

Макар че е нелечима, деменцията може да бъде забавена и с правилни грижи животът на болния да бъде удължен.

За да бъде предотвратено бързото развитие на болестта и да се подобри функционалността на мозъка, има различни начини:

Физически упражнения

Редовните разходки, гимнастиката и по-ненатоварващата физическа активност увеличават кръвоснабдяването на мозъка. Това според изследванията действа положително особено при Алцхаймер, но и при други форми на деменция.

Творчески дейности и занимания

Ако вследствие на деменция при даден човек е затруднено общуването, занимания като рисуване, плетене, оцветяване и подобни помагат за изразяване на мислите и чувствата по друг начин. Изкуството и творческите дейности подобряват настроението и намаляват стреса. Това е и причината арттерапията в домовете за възрастни хора да бъде успешно прилагана.

Упражнения за мозъка

Игрите като шах, табла, карти, „Не се сърди, човече”, домино и др. „тренират” мозъка и забавят неговото стареене. Реденето на пъзели, четенето или решаването на кръстословици също стимулират мозъчната функция.

Хранене

Здравословната диета е от важно значение за дементно болните. Специалистите препоръчват в менюто им да има повече плодове и зеленчуци, също ядки, риба и пълнозърнести храни.

Отказ от тютюнопушенето

Редовното тютюнопушене е рисков фактор за заболявания на сърцето и рак. Причинява и оксидативен стрес и поява на различни възпаления. Проучванията показват, че пушачите често страдат от Алцхаймер.

Умерен прием на алкохол

Не е случаен фактът, че алкохолната зависимост се счита за болест на мозъка. Алкохолът забавя мисленето и реакциите и уврежда трайно централната нервна система. Злоупотребата с него може да доведе до Алцхаймер или до васкуларна деменция.

Прогресът на деменцията може да бъде забавен с промяна на навиците и поведението. Като се добавят и адекватните грижи, качеството на живот на дементно болния може значително да се подобри.

Съвременните домове за стари хора предлагат всички по-горе описани активности и начини човек да се справи по-лесно с болестта. 

В домовете за стари хора с деменция се грижи екип от професионалисти, които много внимателно следят състоянието на всеки свой пациент и полагат нужните грижи, за да се чувства той добре. 

Други статии

Рожден ден на Вили!

Рожден ден на Вили! години щастие, успехи и постижения! Дъщерята на Вили призна: “Всичко дължим на теб! Ние, твоите деца, внуците, цялото семейство…” Чуйте цялата

Обич и щастие!

Обич и щастие Какво за вас е обичта и щастието? Прегръдката на мама? Мирисът на прясно окосена трева? Безкрайните природни богатства на Родината? Приятелството? Всеки

Сутришна зарядка!

Лява ръка, десен крак, клякане с изправен гръб… това изобщо не е лесно! Нашите домуващи се справят повече от отлично с инструкциите на топ рехабилитатора