fbpx

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ДОМ ЗА ВЪЗРАСТНИ ЗА НАШИТЕ БАБА И ДЯДО?

Помните ли когато за пръв път карахте колело без помощни колела, а секунди по-късно паднахте и обелихте коляно? Кой беше до Вас да Ви превърже раните? Вероятността това да са били баба и дядо е голяма. Цял живот сме били обгрижвани от нашите прародители. Като се започне със спомените за безкрайните летни ваканции, дебело намазаните филии с лютеница и сирене, вкусни супи и волна програма всеки ден на двора или на улицата. Помним нашите баба и дядо в енергичната им житейска фаза, в която едва ли не бяха в състояние да направят всичко като че с магично щракване на пръстите… Сега обаче, едни 30 години по-късно, гледката е малко по-различна, отговорностите – също. Дано сте от късметлиите, които се радват на присъствието на всичките си прародители. Има и случаи, в които единият от двамата е станал звездичка на небето, а другият – „вегетира“ пред телевизора по цял ден, в постоянен седеж, или дори по-лошо – с нежелание да става от леглото. Скуката е новото име на всекидневието на обичания от нас възрастен, който не проявява интерес към нищо, забравя дали е ял, кога се е хранил последно, забравя за приема на лекарства и прави странни неща. Къпането и най-елементарната хигиена (включително рязане на нокти) са видимо занемарени и става ясно, че годините си казват думата. Коклкото по-рано осъзнаем, че можем да променим нещата, толкова по-полезни може да се окажем за нашите близки.

Настаняването в дом за възрастни от ново поколение, или още познато като европейски модел старчески дом, може да се окаже единственото решение за удължаване на живота на Вашия близък, както и за повишаване качеството на лайфстайла. Защо това е така можете да разберете в подробна статия на тема „Топ 10 причини да настаним баба и дядо в дом за възрастни.“

Ако сте от хората, които са наясно, че е по-добре за Вашия близък да бъде настанен в резиденция за възрастни, обаче все още се чудите как да изберете най-подходящо място, значи следващите редове могат да се окажат съществен помощник за Вас.

Как да изберем най-подходящия дом за възрастни?

Като всеки човек в 21 век започвате да търсите в интернет, пишете в търсачката например „дом за възрастни хора софия“ или „дом за стари хора“. Така попадате на десетки домове, а от разглеждането на снимки може единствено да Ви стане ясно какъв е интериора и екстериора на дома. Питате се кой е най-подходящият дом за моята прекрасна баба, започвате да четете коментарите в Гугъл и така кашата в главата Ви става още по-голяма. Ние ще Ви улесним като Ви представим списък на най-важните характеристики, на които трябва да обърнете внимание:

  1. На първо място винаги е здравето за това се уверете, че в пакета са включени медицински услуги. Задайте въпроса: „Какви медицински услуги са включени в месечната такса?“ – в институциите с качествена социална услуга здравето е приоритет номер едно и имат лекар, медицински сестри и други медицински специалисти 24/7, както и линейка за спешни случаи.
  2. Локацията! Със сигурност сте съгласни, че не искате Вашият близък да слуша шумовете на града и да диша автомобилния градски въздух. Ето защо за предпочитане е домът, в който ще настаните Вашия любим дядо например, да бъде в радиус от 5 до 30 км от града. Пеенето на птички е по-добра сутришна аларма за събуждане отколкото клаксон на някой автобус, нали? Вуздухът в малките населени места около големите градове, е в пъти по-чист и то целогодишно, а това означава само едно – здраве, здраве и отново здраве!
  3. Програмата със забавления. Сега ще си кажете: „Ама това да не е дискотека, какви забавлениня?!“ Вярвате или не – в добрите домове за възрастни има месечна програма, съставена от екип от професионалисти по дни, по часове, която програма е толкова увлекателна, че ще Ви се прииска да се настаните там заедно с баба Ви. Повече информация за програмата на Резиденция за възрастни „Сердика“ можете да научите от статиите за арттерапия и трудотерапия.
  4. Цена. Ако не сте Рокфелер или негов внук е сигурно, че цената е нещо, на което ще обърнете сериозно внимание. Тук трябва да мислите за следното: повечето частни домове за възрастни изискват плащането да бъде извършено в началото на всеки месец, затова сумата трябва да е с такъв размер, че да не Ви притеснява и да сте спокойни, че винаги можете своевременно да платите за грижите на институцията. Домовете с чиста репутация използват всяка възможност за прозрачност, ето защо още в сайта им ще забележите раздел „ЦЕНИ“. Хубаво е още в началото добре да разбирате какво точно получавате срещу тези пари. И все пак знайте, че ниската цена може да означава само едно – евтин старчески дом, незадоволително качество на социалната услуга и сигурно разочарование за Вашия близък.
  5. Ако има хора с деменция, уверете се, че те са в отделна зона (отделно крило)! Ако Вашият близък възрастен е съвсем ментално съхранен (няма деменция или подобно състояние) ще се чувства объркан и меко казано неспокоен ако наоколо щъкат дементни хора, които се държат неадекватно. Вашата задача при търсене на подходящ дом е да се уверите, че хората с деменция в дома (ако приемат такива възрастни) са в отделна зона. Обикновено това е крило с ограничен достъп, както и с отделен външен двор! Съществуват и структури, които са изцяло дом за стари хора с деменция, за които имаме отделна стсатия.
  6. Дворът! Сега ще си кажете: „Е, ясно е, че искам да има двор!“. Да, разбира се, обаче ето на какъв незабележим детайл да обърнете внимание тук: важно е дворът да бъде равен, да става за разходки. Представете си дворното място да е на скат, или друг тип наклонен терен – това би направило разходките трудно осъществими и нежелани от възрастния, особено ако използва бастун, проходилка или друг тип помощно средство. Освен това се уверете, че теренът е добре поддържан – все пак не искате Вашият любим дядо да се изкаля или набоде на трънливи храсти, нали? В Резиденция „Сердиика“ в Банкя дворът е с размер 11 декара, в които има и езеро с патици, на които може да се любуват възрастните резиденти.
  7. Технологични решения в помощ на физическото и менталното здраве. В 21 век е нормално човек да разчита на технологиите, още повече ако те могат да спасят човешки животи. В Резиденция „Сердика“ например резидентите имат електронни гривни, които биха сигнализирали на екипа при падане или залитане. Когато възрастните останат насаме за следобедна отмора, е възможно да паднат в банята или другаде в стаята, гривната би сигнализирала на екипа и те реагират мигновено за да помогнат на човека. Скайп разговорите се очертаха като съществен момент в общуването напоследък, ето защо е важно да се уверите, че има достатъчно техника за всички, особено във времена на епидемия, когато свижданията не са разрешени.
  8. Храната! Качеството на храната е ключът към здравословния лайфстайл на Вашият възрастен близък роднина. Попитайте за менюто, добрите домове могат да Ви предоставят менюто за месеци назад, така ще добиете представа с какво се хранят възрастните. Наличието на месо (пилешко, телешко, агнешко и т.н.) в менюто е важна подробност, на която да обърнете внимание, а също и да повдигнете въпроса какво е предвидено за възрастни с диабет, или вегетарианци (ако Вашият близък е такъв).
  9. Хигиена, прическа, маникюр, педикюр. Преди да кажете, че това са абсолютни глезотии, помислете всъщност кога беше последния път, когато изрязахте ноктите на ръцете и/или краката на дядо Ви. Никога, нали? А косата на баба Ви кога последно беше бляскава и в приятен натурален цвят, започващ от самите корени? В добрите домове тези така естествено необходими услуги са включени в месечната такса, за да може баба Ви да е с приятно свежа боядисана коса, а дядо Ви да е с достойна визия. Къпането е нещо нормално за нас, младите активни хора, обаче помислете за трудно подвижните възрастни. Уверете се, че всичко това ще се случва по време на престоя на Вашия близък и че институцията, която изберете няма да е просто място, а истински дом, в който ще се чувства уютно, уместно и спокойно във всяко направление.
  10. Доверието. Последно, но не и по значение, трябва да обърнете внимание на факта от колко време съществува тази институция. Със сигурност не искате някакви новаци да се учат на здравни грижи върху Вашите роднини. Дългогодишният опит е гаранция за предоставяне на качествена социална услуга, затова се уверете, че институцията, което изберете не е просто поредната нова лъскава сграда, а представлява сплотен екип с традиции в грижите за възрастни.

Какви уловки има, от какво да се пазим?

Човек винаги трябва да е нащрек за нечисти практики, които за съжаление са срещано явление дори и в предлагането на социални услуги като настаняване на възрастни хора в старчески домове. Дом за стари хора с добра репутация и стабилен опит в бранша никога няма да Ви предложи да им препишете имот срещу гледане на възрастен.

Капан би могло да се окаже и прехвърлянето на 100% или подобен висок процент от пенсията на възрастния човек срещу гледане. Най-разумно е в договора да имате упоменат точен размер на сумата за социалната услуга (и опис какво точно включва тя) и да превеждате по сметка въпросната сума. Така Вие ще сте в контрол на собствените си средства (или средствата на баба Ви например) и никой няма да има възможност да направи злоупотреба с тези средства.

Внимавайте за твърде ниски цени. Твърде ниските цени могат да са примамливи, но всъщност да не включват основни условия като храна, за която да се окаже, че трябва да плащате отделно. Уверете се, че всичко е включено в цената, която заплащате, също и що се отнася до отопление през зимата и охлаждане през лятото.

Здравето и начина на живот в дом за възрастни е значително по-добро отколкото в домашна среда, която предполага безкрайна самота, пропуск на прием на важни лекарства, занемарена хигиена, и нередовно хранене. Не се колебайте, че взимате правилното решение като настаните любимите възрастни роднини в дом за възрастни. Просто се уверете, че избирате най-доброто, защото те го заслужават!

Други статии

Спорт по нашенски!

Спорт по нашенски! Да правиш клек с изправен гръб не е лесна задача, но е супер полезно упражнение за всеки, пък било то и с

Тортите да влязат, моля!

Тортите да влязат, моля! За 85-тия рожден ден на Ренета или баба Рени както я наричаме всички тук имаше не една а цели две вкусни

Ренета на 85! Честит рожден ден!

Ако имахме конкурс за Мис Резиденция “Сердика” фаворит определено щеше да е Ренета! Баба Рени хич не изглежда на 85, които навърши току-що! Сложихме й