fbpx

Първи симптоми на деменция

Въпреки че деменцията се смята за заболяване, всъщност тя е съвкупност от различни симптоми, които се появяват след увреждане на мозъка. Различният ѝ ход зависи от възможността симптомите да бъдат забавени, но тя е нелечима.

Обикновено се счита, че само възрастните хора страдат от деменция, но едва 5% до 8% от засегнатите са на възраст над 65 г. Първите признаци може да се появят и при 50-годишни, ако тези хора имат хронични заболявания, справили са се с интоксикация или са претърпели травми.

При все че от деменция са застрашени предимно възрастни хора, като с напредването на възрастта рискът се увеличава, не е нормално състоянието да съпътства процеса на остаряване. Хората, дори на преклонна възраст, не следва да страдат от сериозни когнитивни нарушения.

Тъй като ранната деменция настъпва постепенно, първите признаци често остават незабелязани, а те могат да бъдат:

Проблеми с паметта

Загубата на памет е един от най-характерните симптоми на деменция в ранен стадий. Засегнатият не си спомня скоро провели се разговори и събития, имената на своите близки или някои предмети. Може да забрави и как да извършва нормални дейности от ежедневието – например как да си приготви любимата храна.

Затруднен говор

Проблемите с говора включват забравяне на думи или използването на грешни думи при общуване. Чести са и затрудненията, свързани с разбиране на устен или писмен текст.

Трудности при решаване на проблеми

Засегнатото от деменция лице изпитва невъзможност да организира елементарни задачи или да вземе прости решения като това какво да облече в студено време.

Промени в настроението и поведението

Макар че на всеки човек се случва да бъде ту тъжен, ту мрачен понякога, при дементно болния промените в настроението са бързи и без видима причина. Засегнатият може да стане подозрителен, необщителен или да изпадне в депресия. Често моделът му на сън-събуждане също се променя- появява се или безсъние, или твърде голяма сънливост през деня.

Дезориентация

Хората с деменция в ранна фаза понякога се затрудняват да намерят пътя до познато място, а ако шофират, не умеят да преценят разстоянието или посоката.

Загуба на инициатива

Деменцията може да повлияе на човек така, че да загуби интерес към досега харесвани дейности. В тези случаи се изисква някакъв допълнителен стимул, за да си го възвърне.

Поставянето на диагноза за деменция още на ранен етап е важно за нейния правилен контрол. В домовете за стари хора с деменция се полагат всички необходими специализирани грижи, които ще забавят симптомите и ще сведат до минимум проблемите, произтичащи от тях. Но независимо дали се намира в дом за възрастни хора, или в собственото си жилище, дементно болният се нуждае от постоянно внимание и подкрепа още при първите признаци на заболяването.

Най-добрият вариант е да изберете мястото за вашия близък според това колко близо е до вас. Очаквайте скоро новия тип дом за възрастни хора и пациенти с деменция в гр. Варна„Резиденция Сердика“ Варна. Отваряме врати през лятото на 2023г.

Други статии

Спорт по нашенски!

Спорт по нашенски! Да правиш клек с изправен гръб не е лесна задача, но е супер полезно упражнение за всеки, пък било то и с

Тортите да влязат, моля!

Тортите да влязат, моля! За 85-тия рожден ден на Ренета или баба Рени както я наричаме всички тук имаше не една а цели две вкусни

Ренета на 85! Честит рожден ден!

Ако имахме конкурс за Мис Резиденция “Сердика” фаворит определено щеше да е Ренета! Баба Рени хич не изглежда на 85, които навърши току-що! Сложихме й