fbpx

Ползите от активния начин на живот при всички възрастови групи

Активният начин на живот е от съществено значение за поддържането на добро здраве и благополучие през целия живот. Независимо от възрастта, редовната физическа активност и активният начин на живот имат множество ползи за нас. Ето някои от тях за различните възрастови групи:

Деца и младежи:

– Подобрява физическото здраве и физическата форма, помагайки за развитието на мускулите и костите, подобрява координацията и баланса.

– Подпомага развитието на когнитивните умения, включително паметта, вниманието.

– Подобрява социалните умения и способността за сътрудничество чрез участие в отборни спортове или други групови активности.

– Помага за управлението на емоционалния стрес и подобрява настроението и самочувствието.

Възрастни:

– Подобрява физическата форма и издръжливостта, което допринася за поддържането на здравословно тегло и предотвратяването на различни хронични заболявания като сърдечно-съдови заболявания, диабет и депресия.

– Подобрява мускулната сила и гъвкавостта, което помага за запазване на функционалната независимост и предотвратяване на паданията и нараняванията.

– Намалява риска от развитие на деменция и заболявания на нервната система, като стимулира мозъчната дейност и подобрява когнитивните функции.

– Подобрява съня и помага в борбата със стреса и тревожността, повишавайки настроението и усещането за благополучие.

Възрастни над 65 години, включително и такива, които са настанени в домове стари хора:

– Подобрява физическата издръжливост и мускулната сила, което помага за поддържане на мобилността и самостоятелността в напреднала възраст.

– Намалява риска от падания и наранявания, което е особено важно за по-възрастните хора.

– Подобрява кардиоваскуларното здраве и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

– Подобрява качеството на съня, помагайки на възрастните да постигнат по-добра регенерация и отпочиване.

Не случайно в домовете за възрастни хора във Варна например се предлагат допълнителни занимания за възрастните хора, което влияе благоприятно на тяхното състояние. 

В домовете за стари хора с деменция нещата стоят по същия начин. 

Както виждате, активният начин на живот е полезен за всички възрастови групи. Независимо от възрастта, физическата активност подпомага доброто здраве, физическата форма и психическото благополучие. Затова е важно да намерим начини да включим повече движение в нашата ежедневна рутина и да създадем здравословни навици, които ще ни съпътстват през целия живот.

Други статии

Спорт по нашенски!

Спорт по нашенски! Да правиш клек с изправен гръб не е лесна задача, но е супер полезно упражнение за всеки, пък било то и с

Тортите да влязат, моля!

Тортите да влязат, моля! За 85-тия рожден ден на Ренета или баба Рени както я наричаме всички тук имаше не една а цели две вкусни