fbpx

Защо е важна психо-емоционалната подкрепа в хосписа и дома за възрастни?

Ако в семейството имаме близък, диагностициран със заболяване, или много възрастен и той не може да се грижи за себе си, добро решение за него и за нас е настаняването му в хоспис или дом за възрастни хора.

Болестните състояния и старостта изправят хората пред много проблеми, които изискват адаптация към промените. Наред с постоянните медицински грижи, много важна е психо-емоционалната подкрепа както от близките, така и от персонала в заведението.

Защо хората в хосписа и дома за стари хора се нуждаят от психо-емоционален комфорт?

Съвременните домове за възрастни хора и хосписи представляват заведения, които се намират на чист въздух сред природата. Те осигуряват комфортен престой на своите обитатели, благодарение на екипите от професионалисти, но също и модерното оборудване и обзавеждане.

Всеки, настанил свой близък в резиденция или хоспис поради нужда от постоянни или дори палиативни грижи, може да разчита освен на специални грижи, и на емоционална подкрепа. Тя е необходима на хората в тези заведения:

  • за да се адаптират по-бързо и лесно към условия, различни от домашните;
  • за да не се чувстват изолирани и отхвърлени;
  • за да свикнат с новия си съквартирант;
  • за да бъдат мотивирани да се научат да контролират състоянието си;
  • за да се чувстват в безопасност;
  • за да вярват, че животът продължава.

Вниманието, приятелското и топло отношение са особено важни, когато пациентът е с хронично заболяване като деменция или е лежащо болен.

Как се осъществява психо-емоционалната подкрепа?

За осъществяването на психо-емоционална подкрепа в резиденция или хоспис особено ценна е професионалната помощ на психолога, който е част от медицинския екип. Той осигурява стратегии за справяне с различни предизвикателства, предотвратява симптомите на депресия, а ако се наложи, придружава подхода към смъртта при нелечимо болни.

Още при постъпването на пациента, той диагностицира психичното му състояние, за да получи комплексна оценка на наличните когнитивни функции. Своевременно информира близките, ако настъпят промени в психичното състояние на пациента.

Към допълнителните услуги в домовете и хосписите се отнасят дейности, подкрепящи адаптацията и положителните преживявания като арт-терапия, канистерапия, трудотерапия, настолни игри и др.

От голямо значение е стимулирането на активния социален живот, затова от специалистите се организират групови дейности, подпомагащи интегрирането и преодоляването на усещането за самота.

Оказаната психо-емоционална подкрепа в социалните институции може да изиграе решаващо значение за преодоляване на различни емоционални проблеми. Когато са в добро ментално здраве, болните и хората в напреднала възраст могат много по-лесно да открият сили да продължат живота си.Други статии

Рожден ден на Вили!

Рожден ден на Вили! години щастие, успехи и постижения! Дъщерята на Вили призна: “Всичко дължим на теб! Ние, твоите деца, внуците, цялото семейство…” Чуйте цялата

Обич и щастие!

Обич и щастие Какво за вас е обичта и щастието? Прегръдката на мама? Мирисът на прясно окосена трева? Безкрайните природни богатства на Родината? Приятелството? Всеки

Сутришна зарядка!

Лява ръка, десен крак, клякане с изправен гръб… това изобщо не е лесно! Нашите домуващи се справят повече от отлично с инструкциите на топ рехабилитатора