fbpx

Семейната подкрепа и контактите при живот в старчески дом

Животът в старчески дом може да бъде значително облекчен и обогатен чрез семейна подкрепа и поддържане на редовни контакти с близките. Старческите домове са място, където възрастните хора намират нова среда за живот, но семейството и близките продължават да играят важна роля в техния път към комфорт и благополучие.

Някои от най-важните неща за един човек, не само за хората в домове за стари хора са:

Подкрепата от страна на семейството. Семейството предоставя несравнима подкрепа и опора при преминаването към живот в старчески дом. Близките могат да предоставят емоционална подкрепа, да помагат при адаптацията към новата среда и да помагат в различни практически аспекти на живота.

Редовните контакти. Поддържането на редовни контакти със семейството е от съществено значение за възрастните хора, живеещи в старчески дом. Телефонни разговори, посещения и дори виртуални срещи чрез технологиите са важни за поддържане на връзката с близките и за усещането за близост.

Подкрепа в ежедневието. Семейната подкрепа може да се прояви и в практическите аспекти на ежедневието. Близките могат да помогнат с пазаруване, административни задачи и други нужди, които възрастните хора може да имат.

Емоционалната връзка. Връзката със семейството допринася за емоционалната стабилност и удовлетворение на възрастните. Възможността да се разговаря с близките, да се споделят радости и трудности, помага на резидентите на старческия дом да се чувстват по-свързани и разбрани.

Семейната почивка и събития.Посещенията на семейството и участието в семейни събития могат да бъдат специални моменти за възрастните хора. Те създават възможност за прекарване на време, споделяне на приятни моменти и подхранване на връзките.

Технологичните възможности. Съвременните технологии играят роля в улесняване на контактите между възрастните хора и техните семейства. Видео обаждания, съобщения и социални медии са инструменти, които могат да поддържат свързаността дори на разстояние.

Съвети за поддържане на връзката

  • Редовно поддържайте контакт със семейството чрез разговори, съобщения или видео обаждания.
  • Планирайте редовни посещения и събития заедно с близките.
  • Споделяйте свои нужди и желания със семейството, за да получите подходящата подкрепа.
  • Използвайте технологичните средства за връзка, ако сте на разстояние.
  • Създавайте специални моменти за общуване и споделяне на приятни спомени.

Семейната подкрепа и редовните контакти са от съществено значение за възрастните хора, живеещи в старчески дом. Те поддържат емоционалната връзка, помагат при адаптацията и улесняват ежедневието. 

Вижте нашият нов старчески дом във Варна.

Други статии

обучение в третата възраст в старческите домове

Възможности за обучение и личностно развитие в третата възраст в старческите домове

Процесът на стареене е вълнуващ етап, който предоставя възможности за нови изживявания, обучение и личностно развитие. В старческите домове тези възможности се разгръщат чрез разнообразни