fbpx

Старчески дом сред природата

Дали ще става въпрос за нашите баба и дядо, или за родителите ни, истината е, че те остаряват и имат все по-голяма нужда от грижи. А става така, че обикновено стоят самотни през деня, докато сме на работа, а ако живеят отделно, дори губят интерес към всичко, не се хранят редовно, могат дори да забравят да пият лекарствата си. В такива случаи е добре да потърсим помощ и съдействие, което съвсем не е бягане от отговорност или пък признак на слабост.

Докато търсите решение, отначало може да отхвърлите алтернативата за старчески дом, но когато откриете повече информация, ще се убедите, че съвременните частни домове за възрастни хора са от ново поколение и не напразно се наричат „резиденции”. Тъй като създаването и функционирането им е по западен модел. Ако вашите близки роднини се чувстват добре, обслужват се сами, но се нуждаят от повече физическа активност, социализация и чист въздух сред природата, тогава най-доброто решение за тях е настаняване в подобен старчески дом.

Най-важното, на което трябва да обърнете внимание при избора на старчески дом, освен медицинското обслужване и социалните дейности, са битовите условия и най-вече здравословната  среда.

Защо е важна здравословната среда за възрастните хора?

Да се живее в здравословна среда е важно за всички, но възрастните хора особено много се нуждаят от чист въздух и зеленина наоколо, най-вече ако живеят в голям град. Животът близо до природата създава за тях редица предимства:

Склонност да бъдат по-активни

Според много проучвания живеещите близо до природа са склонни на повече движение и са по-активни, а това се отразява изключително положително на здравето им.

По-бързо възстановяване след заболяване

За хората, които живеят в по-зелени кътчета, шансът да се справят с тежка болест е с 13% повече. Случаите на депресия при тях са с 30% по-малко, а вероятността да отключат респираторни заболявания е с 34% по-ниска.

Всички тези преимущества на живота по-далеч от градската среда са и причина много от резиденциите за възрастни хора да се строят на места, които да съчетават богата растителност и чист въздух.

Какви са предимствата на домовете за стари хора сред природата?

Много от старческите домове са с локация в природни паркове в близост до планина, но недалеч от града. Това създава редица удобства и предимства както за настанените в тях, така и за техните близки.

Лесна достъпност

Възрастните хора в дом, близо до града, няма да се чувстват откъснати от всякаква цивилизация, а близките им могат да ги посещават по-често.

Красива растителност, алеи и места за отдих

Дългите алеи с дървета и красиви цветя наоколо са подходящи за ежедневни разходки и за игри на открито като петанк, а пейките и беседките са място за отмора и социални контакти. Ако в близост има езеро или река, прохладата на водата допринася още повече за насладата от красивия пейзаж и спокойствието.

Заобиколени от професионални медицински грижи, с осигурени удобства и подкрепа от различен характер, възрастните хора могат лесно да се приспособят към обстановката  в резиденцията. А когато тя е сред природата, дори да не е истински дом, може да се превърне в комфортно място за достойни старини. Затова може да се доверите на Старчески дом в София.

Други статии

Спорт по нашенски!

Спорт по нашенски! Да правиш клек с изправен гръб не е лесна задача, но е супер полезно упражнение за всеки, пък било то и с

Тортите да влязат, моля!

Тортите да влязат, моля! За 85-тия рожден ден на Ренета или баба Рени както я наричаме всички тук имаше не една а цели две вкусни