fbpx

Старческият дом – място с грижа, подкрепа и домашен уют

За много хора старческият дом може да не означава нещо повече от място, където се настаняват онези, от които вече никой не се интересува, а това обикновено са възрастните ни родители. Съвременните старчески домове обаче предлагат напълно различна концепция. Обитателите на подобен дом живеят в обстановка, близка до домашната, заобиколени с грижа и внимание.

Какви удобства предлага домът за възрастни хора?

Условията в центровете за възрастни хора днес наподобяват домашния уют, а грижите на персонала и социалните контакти с хора на същата възраст премахват неприятното усещане за самота и безполезност.

За спокоен и комфортен живот на своите обитатели старческият дом предлага удобства от различен характер.

Подходяща локация

Обикновено разположението на домовете за стари хора е извън градската шумна среда и осигурява на възрастните хора разходки на чист въздух сред природата. Това допринася за по-доброто им здравословно състояние и възможността да прекарат време на открито в приятна компания.

Битови удобства

За максимално доближаване до домашния уют помещенията в старческите домове са обзаведени с подходящи модерни и удобни мебели. Всеки възрастен човек може да разчита на единична или двойна стая с отделен санитарен възел. Обикновено стаите са с тераса и разполагат с безжична интернет връзка и кабелна телевизия.

Качествени медицински услуги

Близките на настанения в старчески дом могат да са спокойни за него, че навреме е взел лекарствата си, че си следи кръвното налягане и т.н. Здравните специалисти в старческите домове имат професионална подготовка и освен лекари, във всеки екип се включват сестри, болногледачи и санитари, както и рехабилитатори, и терапевти. Не е без значение, че домът осигурява също социален работник и психолог при необходимост от помощ. Медицинските услуги са денонощни, а висококвалифицираният персонал с вежливото си и деликатно отношение помага за по-голямото спокойствие на възрастните хора и доброто им емоционално състояние.

Гарантирана сигурност

Освен че за денонощен мониторинг и реакция се полагат грижи от специален екип, в дома е осигурено и 24/7 видеонаблюдение. Срещу допълнително заплащане може да бъде поставена гривна с индикатори при падане на хора, застрашени от подобен инцидент. Достъпът до дома е строго контролиран.

Разнообразни услуги и развлечения

Голямо преимущество на домовете за възрастни хора е наличието на зала за гимнастика и за лечебна физкултура, също и площадка за раздвижване.

В студиото за красота обитателите на дома имат достъп до фризьор, както и до козметик за добро поддържане на външния вид.

Предвидени са и различни развлечения с възможност за избор: игра на шах, четене, киновечер, театрална постановка, интересен семинар и др.

Здравословно пълноценно хранене

Времето за хранене е и време за общуване в просторната уютна трапезария. На хората в дома се предлага качествена, вкусна и здравословна храна, а при нужда от диета се изготвя специално меню. Възможно е и самостоятелно приготвяне на храната, което максимално доближава до домашния уют.

Как старческият дом успява да създаде усещането за истински дом?

Макар че домът за възрастни хора не може да замени истинския дом, услугите, които предлага, и създадените удобства могат да накарат хората в него да се почувстват като в собствено жилище.

Загрижеността и внимателното отношение, помощта, която им се оказва, са много важни, за да усетят подкрепа и сигурност.

Ежедневните разходки, общуването, осигуреното пълноценно и редовно хранене и развлеченията допринасят за по-голямото им спокойствие и вяра, че живеят смислено и че не са в тежест на своите деца.

Смята се, че домът е мястото, където се чувстваш щастлив. А грижите и вниманието към хората в старческия дом създават всички предпоставки те да се чувстват също толкова добре, както и в собствения си дом.

Други статии

Рожден ден на Вили!

Рожден ден на Вили! години щастие, успехи и постижения! Дъщерята на Вили призна: “Всичко дължим на теб! Ние, твоите деца, внуците, цялото семейство…” Чуйте цялата

Обич и щастие!

Обич и щастие Какво за вас е обичта и щастието? Прегръдката на мама? Мирисът на прясно окосена трева? Безкрайните природни богатства на Родината? Приятелството? Всеки

Сутришна зарядка!

Лява ръка, десен крак, клякане с изправен гръб… това изобщо не е лесно! Нашите домуващи се справят повече от отлично с инструкциите на топ рехабилитатора