fbpx

В кои случаи е добре да потърсим грижа в дом за стари хора?

В последните години старческите домове все по-често са избор на възрастните хора като място, където да прекарат оставащите им дни живот. Очитайки различните ползи, които осигуряват, домовете за стари хора категорично не приютяват „изоставени” от близките си възрастни родители или друг близки. Във всеки дом за стари хора фокусът се поставя  върху сигурността на възрастния човек, подкрепата и медицинските грижи.

Кога старческият дом е добър избор?

Когато става въпрос как да живеят възрастните ни родители, има няколко възможности. Повечето предпочитат да живеят у дома си, когато успяват да се справят все още с ежедневните си дейности, а за някои дребни ангажименти да разчитат на своите деца. При нужда от помощ и съдействие, някои заживяват със свои близки или роднини.

Трудностите стават по-големи, ако на старите хора им е необходима постоянна помощ. В такива случаи обикновено постъпват в старчески дом. Той е добър избор като вариант в случаите, когато:

 • Членовете на семейството имат натоварен график и възрастният човек не може да получава оптимални грижи;
 • Възрастният човек страда от определени заболявания – най-вече от деменция, прекарал е инсулт, страда от диабет, сърдечни заболявания и трябва да бъде наблюдаван и обгрижван по-внимателно.
 • Липсата на социални контакти с хора на тяхната възраст кара много от възрастните да изпитват чувство за самота и изолираност. Затова много възрастни хора, макар и относително здрави и способни да се грижат за себе си, предпочитат приятелската среда и вниманието в старческия дом.

Какви ползи носи настаняването в старчески дом?

Новото поколение старчески домове са снабдени с всички удобства, свързани с бита и медицинските грижи, необходими на възрастните хора за тяхното пълноценно ежедневие. Обикновено домовете се намират далеч от градската среда и сред богата растителност, което осигурява чист въздух и спокойствие.

Сред ползите, на които възрастният човек може да разчита в дома за стари хора освен спокойствието, са още:

 • Отлични битови условия: стая със самостоятелен санитарен възел за един или двама, кабелна телевизия и безжична интернет връзка, често и тераса;
 • Висококачествени здравни грижи, благодарение на екип от професионалисти: медицински сестри, болногледачи, физиотерапевти, социални работници и др., както и специализирани кабинети;
 • Денонощен екип за проследяване и реакция при необходимост;
 • Сигурност чрез 24/7 видеонаблюдение;
 • Наличие на услуги като зали за спорт и балнеолечение, студио за красота с фризьор и козметик и др.;
 • Здравословна храна;
 • Различни забавления като киновечери, настолни игри, семинари, четене на книги и др.;
 • Пране на постелъчното бельо и личните дрехи;
 • Санитарно и хигиенно обслужване и др.

От значение също е и фактът, че в старческите домове основната медицинска грижа се съчетава с модерни и иновативни технологии. Хора, избрали такъв дом като алтернатива, могат да бъдат спокойни, че за тях ще бъдат положени адекватни грижи. Това се отнася не само за такива в надтрудоспособна възраст, но и за такива с физически увреждания, деменция, както и умствена изостаналост и психични разстройства.

Когато обмисляте настаняване, поискайте лекарска препоръка относно нужната грижа за възрастни хора в старческия дом и така ще сте спокойни, че животът им в него ще бъде здравословен и комфортен.

Други статии

Спорт по нашенски!

Спорт по нашенски! Да правиш клек с изправен гръб не е лесна задача, но е супер полезно упражнение за всеки, пък било то и с

Тортите да влязат, моля!

Тортите да влязат, моля! За 85-тия рожден ден на Ренета или баба Рени както я наричаме всички тук имаше не една а цели две вкусни

Ренета на 85! Честит рожден ден!

Ако имахме конкурс за Мис Резиденция “Сердика” фаворит определено щеше да е Ренета! Баба Рени хич не изглежда на 85, които навърши току-що! Сложихме й