fbpx

Вредата на социалната изолация върху психичното здраве на възрастните хора

Като социални същества, за да оцелеят, хората трябва да контактуват с другите. Всички най-нови изследвания на специалисти в областта на биологичната антропология предоставят доказателства за значението на социализацията за развитието на мозъка в еволюционен план.

Когато поддържаме устойчиви пълноценни взаимодействия с останалите хора, така поддържаме мозъка си активен. Социалната изолация поражда редица рискове не само за децата, но и за възрастните хора.

Причини за социалната изолация на възрастните хора

Независимо от мнението на специалистите, че самотата невинаги е свързана със социална изолация, при по-голяма част от възрастните хора и двете вървят заедно, в зависимост от най-различни субективни и обективни причини. Данните от проведено проучване на НСИ в началото на 2022 г. сочат, че чувство за самота изпитват най-вече българите над 65 г.

Причини за самотата и свързаната с нея социална изолация могат да бъдат:

  • влошено здравословно състояние;
  • личностни качества;
  • липса на социална подкрепа след пенсиониране;
  • оскъдни средства за преживяване;
  • загуба на съпруг или съпруга;
  • недостатъчна емоционална подкрепа от страна на семейството и близките и др.

Чувството за самота, в комбинация със социалната изолация, се разглеждат като рискови фактори за различни отрицателни въздействия върху здравето.

За радост в днешно време в някои домове за стари хора има разнообразни занимания, забавления и изобщо неща, които помагат на възрастния човек да се чувства по-добре. 

Вредни последици от социалната изолация на възрастните хора

На първо място недостатъчното социално общуване може да доведе до сърдечно-съдови заболявания. До такива изводи стигат австралийски учени от Университета „Монаш”, след като анализират данни на около 11 хил. жени и мъже на възраст над 70 г. Става ясно, че при здрави хора, които живеят в социална изолация, вероятността за сърдечно-съдови заболявания се увеличава с 66%. Тя е 2 пъти по-висока, ако  възрастните хора не се подкрепят емоционално от страна на близките.

Други негативни последици от ниската социална активност на възрастните хора могат да бъдат:

  • поява на депресия и тревожност;
  • развитие на Алцхаймер, деменция, диабет и др.;
  • слаба ендокринна и имунна система;
  • повтарящи се инфекции.

Според психолозите, основният фактор, който може да осигури на всеки човек добро качество на живот, са социалните контакти. Затова семейството и близките трябва да осигурят не само медицински грижи за възрастните хора, но и психологическа подкрепа. Много често причината да бъде настанен възрастен човек в резиденция е точно тази – че там ще е заобиколен винаги от хора предимно на неговата възраст.

Психичното здраве е не по-малко важно, отколкото физическото. Повече време с възрастния човек у дома или честите посещения на близките в резиденцията ще му помогнат да се чувства по-спокоен и обичан. Независимо от причината, поради която той е настанен в старчески дом в София, или друг град, той има нужда от социални контакти, грижа и внимание. Други статии

Спорт по нашенски!

Спорт по нашенски! Да правиш клек с изправен гръб не е лесна задача, но е супер полезно упражнение за всеки, пък било то и с

Тортите да влязат, моля!

Тортите да влязат, моля! За 85-тия рожден ден на Ренета или баба Рени както я наричаме всички тук имаше не една а цели две вкусни