fbpx

ТРУДОТЕРАПИЯ В ДОМ ЗА СТАРИ ХОРА „СЕРДИКА“!

ТРУДОТЕРАПИЯ В ДОМ ЗА СТАРИ ХОРА„СЕРДИКА“!

 

В реномираните домове за възрастни хора е осигурена богата програма от забавления за живущите там и няма съмнение, че часовете по така наречената трудотерапия са едни от най-чаканите. Подобно на арттерапията тук също не става дума за „терапия“ в смисъла на терапевтичен процес. Трудотерапия е понятие, което обхваща занимания с дейности от ежедневието, включващи най-вече активността на ръцете. Целта е всички останали сетива да се поддържат в кондиция. Пример за такива дейности са реденето на пъзели, осветяване на картинки с молив, изработване на сувенири, приготвяне на храна и други.

В какво се изразяват класовете по трудотерапия в дом за стари хора „Сердика“?

Като всеки дом за възрастни Резиденция „Сердика“ изготвя за своите резиденти специална програма от забавления, а що се отнася до часовете по трудотерапия най-харесваните и най-често провеждани занимания са реденето на пъзели (понякога са със състезателен характер, както ще стане ясно по-долу в тази статия), изработване на тематичнни сувенири – мартеници, поздравителни картички за различни празници, оцветяване, изработване на фигурки от пластелин, изработване на картини чрез апликации, изработване на фигурки и сувенири от прежда и други материали и часове по готвене (приготвяне на храна, сготвена от резидент в кухня, предназначена само за тези часове).

Какви бяха тематичните прояви на трудотерапията в „Сердика“ през месец март?

За да добиете най-пълна представа какво точно правиха нашите резиденти в тези така чакани часове през месец март ви представяме графика за втората половина на месеца:

15.03.2021 – от 15:00 до 16:30 Редене на пъзели без конкурсен характер.

17.03.2021 – от 15:00 до 16:30 Оцветяване на рисунки на национални носии с молив.

19.03.2021 – от 15:00 до 16:30 Редене на пъзели  с конкурсен характер за най-добро време.

22.03.2021 – от 15:00 до 16:30 Изработване на Великденски картички.

24.03.2021 – от 15:00 до 16:30 Изработване на Великденска украса.

 

На хората, които тепърва им предстои да търсят информация за настаняване на близък в дом за възрастни, или както несправедливо ги наричат „старчески дом“ и „дом за стари хора“, трябва да станат ясни трите главни преимущества на тези институции:

  1. Възрастният се чувства обгрижен и не самотен. С динамичната програма, която се променя всяка седмица, възрастните се забавляват постоянно, общуват един с друг и чувството на самота просто не съществува. В „Сердика“ резидентите се радват и на грижа за тяхната визия – салон за фризури и маникюр/педикюр е на разположение и е включен в цената за месечен престой.
  2. За възрастният е по-безопасно да живее в среда с постоянно присъствие на специалисти, които са в готовност да реагират ако се наложи. В домашни условия това е непостижимо, а рискът от падане (или още залитане) и нараняване при по-възрастните хора е съвсем реален. В Резиденция „Сердика“ възрастните носят гривни, които биха сигнализирали на екипа при падане, а инстутуцията разполага с медицински екип 24/7, както и линейка за спешни случаи.
  3. Здравословното и разнообразно хранене е гарантирано в дом за възрастни, докато в домашна среда е по-трудно постижимо. Резиденция „Сердика“ гарантира на резидентите си здравословен лайфстайл чрез упражнения за тялото и разнообразно меню, което е съобразено с придружаващите заболявания на човека (ако има такива, например диабет).

Има и куп други причини, които да Ви подскажат, че домовете за възрастни, особено тези по европейски модел като Резиденция за възрастни „Сердика“, са възможно най-доброто решение за Вашия близък възрастен, затова ще ги опишем в самостоятелна статия: „Как да изберем дом за възрастни за нашите баба и дядо?“.

Връщайки се на това, с което започнахме, а именно трудотерапията, знаем, че колкото хора има на света, толкова и различни предочитания има за всичко. Ето защо приветстваме Вашите идеи за нови дейности в часовете по трудотерапия и очакваме да ни пишете в нашата фейсбук страница.

 

Други статии

Спорт по нашенски!

Спорт по нашенски! Да правиш клек с изправен гръб не е лесна задача, но е супер полезно упражнение за всеки, пък било то и с

Тортите да влязат, моля!

Тортите да влязат, моля! За 85-тия рожден ден на Ренета или баба Рени както я наричаме всички тук имаше не една а цели две вкусни