fbpx

За кого са подходящи старческите домове

Традиционният морал на българина задължава децата да поемат грижата за своите родители или баба и дядо, когато остареят, имат много заболявания и не могат да се грижат добре за себе си. Ситуацията днес обаче е такава, че порасналите вече деца имат свои ангажименти, а някои са и далеч от близките си.

Алтернативи са наемането на човек, който да поеме грижите, да предприемете настаняване в старчески дом, да му осигурите хосписни грижи или да използвате услуги на дневен център. До преди години не достигаха старчески домове, но в момента има множество частни домове за възрастни хора от ново поколение, резиденции по западноевропейски модел.

Ако търсите информация за подобен тип домове и все още пред вас стои дилемата дали да настаните вашия близък в частен старчески дом, трябва да проучите мястото и подходящо ли е то за него.

Старчески дом и хоспис

Трябва да знаете също, че има разлика между хоспис и старчески дом. Хосписът е лечебно заведение, а домът – социално. В дома за възрастни хора грижите могат да се насочат към помощ за хранене, всекидневни тоалети, къпане, придвижване. Може да се разчита и на помощ от социален работник. В дома може да се настани възрастен човек, който не е инвалидизиран, но се нуждае от социални контакти, докато в хосписа обект на грижи са предимно тежко болни хора.

Когато разберете за кого са подходящи старческите домове, ще може да прецените дали да настаните в някой от тях своя роднина.

Кой може да постъпи в старчески дом?

Всички възрастни хора страдат от различни здравословни проблеми, изискващи ежедневно медицинско наблюдение и постоянни грижи. Такива могат да бъдат:

Много възрастни хора биват настанявани от близките си в старчески дом и поради причината, че са самотни и изпитват нужда от социални контакти.

Трябва обаче да се уточни, че подобен дом може да бъде обитаван и от по-млади хора с физически или психически увреждания.

Какви нужди задоволява старческият дом?

Настанявайки родител, баба, дядо или друг близък в старчески дом, вие всъщност им помагате в много отношения, като им осигурявате:

  • Непрекъснато наблюдение от медицински лица и грижи, свързани с контрол на заболяванията, прием на лекарства, манипулации и др.;
  • Наличие на социален работник и психолог в екипа на дома;
  • Редовен прием на здравословна храна и ако е необходимо, помощ при хранене;
  • Добра поддръжка на личната хигиена и пране на спалното бельо и дрехите;
  • Общуване с хора на същата възраст;
  • Възможност за поддържане на добра двигателна активност чрез лечебна гимнастика;
  • Чист въздух, благодарение на разположението на дома извън града сред много растителност;
  • Забавления като настолни игри, семинари, киновечери, четене на книги и др.;
  • Сигурност чрез присъствие на денонощен екип, наличие на 24/7 видеонаблюдение, контролиран достъп до дома и гривни с индикатори при падане.

В старческия дом можете да разчитате не само на помощ относно доброто здравословно състояние на вашия близък. Отличните битови условия и внимателното отношение също са от значение за поддържане на психо-емоционалното състояние и за вашето спокойствие относно пребиваването му в дома.

Други статии

РЕЦЕПТА ЗА ЩАСТИЕ И УСПЕХ!

РЕЦЕПТА ЗА ЩАСТИЕ И УСПЕХ! Какво казаха възрастните като съвет към младите! Това е втора “порция” съвети от нашите резиденти, като първата е от юни

Д𝓪 г𝓸𝓣𝓑𝓾𝓜 з𝓪𝓮д𝓗𝓸!

Липсва ви времето, в което готвехте заедно с Вашата баба или майка? А защо не и с Вашия баща или дядо! Всички близки на резидентите

Cornhole

Не знаем дали вие знаете тази игра, но нашите резиденти в Банкя 1 я познават добре и играят вече няколко сезона. Със затоплянето на времето