fbpx

Защо да се доверим на старчески домове за хора с деменция?

Когато наш близък е с Алцхаймер или с друга форма на деменция, често не сме достатъчно уверени, че в домашни условия можем да му осигурим нужните сигурност и успокояващи дейности. Ежедневието на всеки е забързано, а и трябва да ходим на работа. Понякога хората, страдащи от деменция, не искат да се хранят редовно, не харесват предлаганата храна или излизат от дома си и се скитат. За семейството това е много стряскащо и те изпитват притеснения да ги оставят сами.

Какви са признаците на деменция?

Сенилната деменция засяга обикновено възрастните хора над 80 г. Много е важно навреме да се разпознават признаците на болестта, за да се помогне на болния по-скоро. Ако деменцията е в ранен стадий, може да е със слабо изразени симптоми. Но дори и да не сте лекар, трябва да правите разлика между обичайните старчески прояви и деменцията, свързана със старостта. Причините за нея могат да бъдат атеросклероза, инсулт или интоксикация на мозъка – всички водещи до смъртта на нервни клетки.

При напредване на болестта характерни признаци могат да бъдат:

  • Неспазване на добра хигиена;
  • Нежелание да се изхвърля какъвто и да било боклук;
  • Липса на интерес към семейството и живота изобщо;
  • Изтриване от паметта на имена и лица на близки;
  • Намаляване на социалните прояви.

При жените може да се появи склонност да плачат и желанието за самосъжаление, инат и неконтролиран апетит, а при мъжете – изразяване на подозрителност, самохвалство и мрънкане.

В началото деменцията е по-фина, но много скоро на семейството ще се наложи да реши как да помогне на любимия си човек.

Защо старческите домове са добро решение?

За съжаление, все още деменцията не подлежи на лечение. Тя прогресира с времето, но медицинските грижи могат да забавят проявите ѝ. Ако не се контролира, за няколко години тя може да премине в тежък стадий. Но с грижи и наблюдение от добри лекари в дом за стари хора с деменция, приемливият жизнен стандарт може да се удължи с повече от 10 г.

Ако сами се грижите за своя близък с деменция, трябва да го храните, да се грижите за хигиената му и за цялото му тяло при парализа, да следите за приема на лекарства и др.

Предимствата на специализирани старчески домове за хора с деменция са:

Денонощна грижа

В домовете за стари хора се осигурява постоянното присъствие на различни здравни специалисти. Болните получават професионално медицинско обслужване от сестри и болногледачи, както и всички необходими процедури от рехабилитатори и кинезитерапевти. На разположение са и специализирани лекарски кабинети, психолози и социални работници.

Битови удобства

Стаите, предназначени за болните, са единични или двойни, разполагащи със самостоятелни санитарни възли, удобна мебелировка, интернет връзка и кабелна телевизия. Обикновено са с тераса и с подходящо за ежедневни разходки парково пространство.

За лечебна физкултура и за лесно движение е предвидена зала за гимнастика и площадка за раздвижване.

Обитателите на домовете могат да се възползват и от услугите на студио за красота.

Здравословна храна

За доброто състояние на хората в старческия дом е важно да се осигури здравословно и разнообразно хранене. Храната може да бъде приготвена от кулинарите в дома или от самите възрастни хора. При нужда от спазване на диета се предвижда подходящо меню.

Сигурност

В дома за стари хора е осигурено 24/7 видеонаблюдение – голямо предимство, особено за хора с деменция.

Поверявайки вашия близък на екипа в старческия дом, ще сте сигурни, че за него ще бъдат полагани необходимите ежедневни грижи, свързани с хранене, медицинско обслужване и хигиена, а също така той ще има и възможност за развлечения и социални контакти.

Сигурността, подкрепата и закрилата в подобен дом ще бъдат от полза за възрастния човек, а неговите близки определено могат да са по-спокойни за здравето и цялостното му състояние.

Други статии

Спорт по нашенски!

Спорт по нашенски! Да правиш клек с изправен гръб не е лесна задача, но е супер полезно упражнение за всеки, пък било то и с

Тортите да влязат, моля!

Тортите да влязат, моля! За 85-тия рожден ден на Ренета или баба Рени както я наричаме всички тук имаше не една а цели две вкусни

Ренета на 85! Честит рожден ден!

Ако имахме конкурс за Мис Резиденция “Сердика” фаворит определено щеше да е Ренета! Баба Рени хич не изглежда на 85, които навърши току-що! Сложихме й