fbpx

Защо е важно възрастните хора да са по-активни

Физическата активност е от голямо значение за поддържане на цялостното здраве на организма. То е важно особено за възрастните хора по различни причини. Американски учени са установили защо и в напреднала възраст човек трябва да бъде физически активен. Според тях хората са еволюционно програмирани да бъдат физически активни дори в тази възраст.

До преди няколко века физическата активност е съхранявана от възрастните хора, но днес животът им често е заседнал, а като резултат се влошава самочувствието и се повишава рискът от много заболявания.

Липсата на физическа активност е един от факторите за разпространение на незаразните заболявания сред по-възрастното население като Алцхаймер, сърдечно-съдови заболявания и др.

Какви ползи носи физическата активност?

Обездвижването е основен рисков фактор за развитие на хронични неинфекциозни болести. След 60-годишна възраст поддържането и дори увеличаването на активността ще допринесе за:

Намален риск от проблеми, свързани с кръвоносните съдове и сърцето

Редовните физически упражнения, практикувани включително и в дом за възрастни хора, въздействат благоприятно за поддържане на нормални граници на кръвното налягане и холестерола. Рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания при физически активните хора е намален два пъти.

Поддържане на нормалното функциониране на мозъка

Изследователи от Калифорнийския университет установяват, че физически активните възрастни хора имат повече протеини в мозъка, които улесняват обмяната на информация между невроните. Те имат по-добри когнитивни способности и рискът да се разболеят от Алцхаймер е по-малък.

По-добро състояние на кости, стави и мускули

Физическата активност подобрява обмяната на веществата и повишава устойчивостта на организма. Увеличава се костната плътност и се намалява рискът от остеопороза.

Нормализиране на нивата на глюкозата

При активна физическа дейност тялото разгражда глюкозата, използвайки я за гориво. Намалява се нивото на кръвната захар, с времето ефектът се засилва и води до намаляване на инсулиновата резистентност, причиняваща диабет тип 2.

Каква физическа активност е подходяща?

За да остарее „правилно”, възрастният човек трябва да помага на тялото си, доколкото е възможно. Никога не е твърде късно да се започне някакъв спорт, но и гимнастиката е много добър начин тялото да стане по-силно, да се поддържат баланса и координацията, да се подобри настроението.

Други възможности за физическа активност са плуване, колоездене, градинарство, туризъм, танци, риболов, бърз вървеж и др.

Полезни навици, стимулиращи укрепване на мускулите, ставите и работата на сърцето, са например ходене пеша до магазина или качване по стъпала, вместо с асансьор. Важното е да се извършват движения, макар и малки, но редовни, дори да става въпрос за ежедневни разходки. Активните хора са много по-здрави и живеят по-дълго.

Освен цялостна грижа за възрастните хора, в старческите домове има и специални зали и помещения за хората, които искат да спортуват.

Други статии

обучение в третата възраст в старческите домове

Възможности за обучение и личностно развитие в третата възраст в старческите домове

Процесът на стареене е вълнуващ етап, който предоставя възможности за нови изживявания, обучение и личностно развитие. В старческите домове тези възможности се разгръщат чрез разнообразни