fbpx

Защо възрастните имат нужда от лечебна гимнастика и физкултура

Според лекарите здравето на човека зависи най-вече от установените навици. Старостта може да се забави, да се спести енергия и да се удължи активният начин на живот с помощта на подходящи физически упражнения.

Докато в младостта си хората се движат постоянно и не се чувстват уморени, след 60 г. те се стремят също към активност, но тогава започват да се появяват и различни заболявания. Движението става или невъзможно, или изчезва желанието за физическа активност. Въпреки това, само движението в много случаи помага да бъдат избегнати редица здравословни проблеми.

Физическите упражнения могат да се използват като профилактика за множество заболявания, а лечебната гимнастика би могла да подобри качеството на живот при много от тях. Неслучайно при ежедневните активни дейности във всеки дом за възрастни хора важно място заема груповата гимнастика.

Залата за гимнастика и лечебна физкултура в резиденцията, както и площадката за раздвижване, са начин за възрастните хора да се осигури възможност за лесно движение и здрава мускулатура.

Защо възрастните хора имат нужда от движение?

С напредването на възрастта първите физически промени, които настъпват и са видими, са по-тънката и по-малко еластична кожа, увеличаване на бръчките и белите коси. Тези промени, освен донякъде с козметика и козметични процедури, не могат да се контролират много, но върху такива като тегло, сила на мускулите и др. физическата активност има положително въздействие.

Движението под формата на разходки, упражнения, спорт и др. е полезно за възрастните хора, защото:

  • Помага да се избегнат увреждания, причинени от хронични и други заболявания;
  • Намалява риска от диабет;
  • Увеличава функционалните особености на тялото;
  • Допринася за по-бързото възстановяване при провеждане на рехабилитация след получаване на различни увреди;
  • Допринася за намаляване на депресията и за доброто психично здраве.

Разходките, упражненията в парка, във фитнес залата или на площадката за раздвижване в резиденцията са и чудесен начин за социално общуване, което допринася за здравословното състояние на духа.

Какво се постига чрез лечебната гимнастика в дома за стари хора?

Упражненията за възрастните хора в резиденцията имат за цел постигането на възможно най-високото ниво на функционалност и независимост в ежедневието. Опитните физиотерапевти предлагат различни възможности за упражнения, включени в лечебната гимнастика, които помагат:

– да се подобри кръвообращението и метаболитните процеси;

– да се укрепят мускулите;

– да се отстрани или намали обездвижването и др.

Ако физическата активност е част от превенция или план за лечение, с нея ще се постигне възможно най-добро здраве и благополучие за възрастните хора. Тя е подходяща и за хора с деменция.Други статии

РЕЦЕПТА ЗА ЩАСТИЕ И УСПЕХ!

РЕЦЕПТА ЗА ЩАСТИЕ И УСПЕХ! Какво казаха възрастните като съвет към младите! Това е втора “порция” съвети от нашите резиденти, като първата е от юни

Д𝓪 г𝓸𝓣𝓑𝓾𝓜 з𝓪𝓮д𝓗𝓸!

Липсва ви времето, в което готвехте заедно с Вашата баба или майка? А защо не и с Вашия баща или дядо! Всички близки на резидентите

Cornhole

Не знаем дали вие знаете тази игра, но нашите резиденти в Банкя 1 я познават добре и играят вече няколко сезона. Със затоплянето на времето