fbpx

Значението на посещенията на семейството в резиденцията

С напредването на възрастта поради влошено здраве, липса на подходяща социална среда или други причини възрастните хора започват да страдат от самота, особено ако живеят у дома си сами. Според някои проучвания самотата не е по-малко вредна от тютюнопушенето, а дори може да увеличи риска от Алцхаймер.

Пречка за възрастните хора да се социализират могат да бъдат и ниските доходи или нежелание да посещават различни събития и дейности.

Понякога единствените, с които възрастният човек може да общува по-често, са близките му. Ако обаче живее сам, поради заетостта им, срещите ще бъдат по-редки. При съвременния начин на живот много хора работят в чужбина и оставят родителите си сами. Трудностите са още по-големи, ако освен самотен, възрастният човек има и много заболявания и се нуждае от повече грижи. Самотата и нуждата от постоянно обгрижване са и сред основните причини за настаняване на възрастни хора в резиденция. В тези случаи редовните посещения на семейството се оказва много важно.

Възможността за посещения на близките в резиденцията

Обикновено домовете за възрастни хора – резиденции, са с локализация близо до планина заради чистия въздух. В същото време местоположението се избира така, че да е леснодостъпно и удобно за посещение от близките.

Паркът в близост до резиденцията с обособени зони за отдих или просторната всекидневна създават добри условия, както за почивка на резидентите, така и за среща с техните близки.

Защо е важно възрастните хора да бъдат посещавани?

В съвременните домове за възрастни хора от европейски тип грижата за възрастните хора е приоритет и екипите са добре обучени за това. Сестрите и болногледачите разговарят любезно с тях, докато ги обслужват, и ги подкрепят емоционално, за да поддържат психическата им активност.

Въпреки това обаче нищо не може да замени посещението на членове на семейството – особено деца и внуци. Срещите с хората, които обичат, оказват изключително положително въздействие върху тях за дни наред и повод за разговори с останалите резиденти.

Ползите от честите посещения на семейството за възрастните хора ще бъдат в няколко насоки:

  • Няма да се чувстват забравени;
  • Живият контакт ще ги зареди с позитивизъм повече, отколкото един видео разговор;
  • Ще продължават да се чувстват като част от живота на близките си;
  • Менталното им здраве ще бъде много по-добро.

Нашите родители или други близки са част от ежедневието ни, дори и да се намират в резиденция. Затова трябва да отделяме от времето си да се срещаме с тях. Това може да помогне за по-лесната им адаптация, за по-спокойния живот в резиденцията и за доброто им емоционално състояние.Други статии

Спорт по нашенски!

Спорт по нашенски! Да правиш клек с изправен гръб не е лесна задача, но е супер полезно упражнение за всеки, пък било то и с

Тортите да влязат, моля!

Тортите да влязат, моля! За 85-тия рожден ден на Ренета или баба Рени както я наричаме всички тук имаше не една а цели две вкусни