fbpx

Зона „Деменция” – безопасна и комфортна за резидентите

В България хората, страдащи от деменция, според статистиката са около 100 хил., но поради тенденцията за застаряване на населението се очаква числото им да се увеличи. Синдромът деменция води до нарушаване на познавателните функции, проблеми в емоционалното състояние, поведението и справянето с дейностите в ежедневието.

Първият симптом на деменция е забравянето на скорошни събития, а когато то започне да се повтаря и обхване и отминали по-назад във времето факти, това е сигнал за близките на дементно болния, че той има нужда от помощ. Ако състоянието му е в ранна фаза, той ще може да се справя донякъде и сам в ежедневието, но е необходим и контрол от близките.

В момента, когато обгрижването му е много трудно поради заетост на семейството, единственото разумно решение и за двете страни е да бъде настанен в резиденция за възрастни хора. Така ще бъдат избегнати рискови ситуации, в които може да попадне.

Как се грижат за безопасността на дементно болните в резиденцията?

Ако ваш родител, дядо, баба или друг близък е с деменция и сте взели решение да го поверите на грижите на персонала в старчески дом, едно от нещата, които ще ви интересуват особено много, е доколко безопасна за него ще бъде средата в специализираното заведение.

Повечето домове за възрастни хора, настаняват пациентите с деменция в отделен корпус, който разполага и със самостоятелен двор.

За безопасността на пациентите е осигурено още:

  • Постоянно наблюдение от медицински специалисти – сестри и болногледачи с готовност за реакция при нужда;
  • Видео наблюдение 24/7;
  • Достъп до резиденцията с карта;
  • Осигуряване на гривни, оборудвани с индикатори при падане, по желание и при необходимост;
  • Стаи със специализирано оборудване, включително и медицински легла.

Денонощният мониторинг е съчетан със специфични грижи като осигуряване на клиничен психолог, психиатър и социален работник, прием на лекарствата по график и др.

Безопасният престой е важен за забавяне на състоянието, а комфортните условия гарантират спокойно, разнообразно и пълно с внимание ежедневие, за което се грижи добре обученият медицински екип и персоналът на резиденцията.

Какъв комфорт осигурява на резидентите зона „Деменция”?

Престоят на вашия близък в специално обособената зона „Деменция” в домът за стари хора е замислен и реализиран с фокус, насочен изцяло към удобствата от битов характер и такива, свързани с дейности, които да забавят развитието на състоянието.

В резиденцията внимателно е огледан всеки детайл от ежедневието, който би допринесъл за по-приятния престой:

  • Уютно лично пространство: уютни стаи с всички удобства относно мебелиране, интернет, кабелна телевизия, санитарен възел и др.;
  • Вкусна здравословна храна: топла храна, приготвена на място;
  • Ефективно организирано ежедневие: различни активности като музикални и арт занимания, еднодневни екскурзии, празнуване на рождени дни, игри на шах, групова гимнастика, посещение на салона за красота и др.

Подкрепата от всякакъв характер, която ще открият в дома хората с деменция, ще им даде увереност, че могат да прекарват дните си приятно, а на близките – спокойствие, че са открили място, където внимателно и отговорно ще се погрижат за техния роднина.

Други статии

Спорт по нашенски!

Спорт по нашенски! Да правиш клек с изправен гръб не е лесна задача, но е супер полезно упражнение за всеки, пък било то и с

Тортите да влязат, моля!

Тортите да влязат, моля! За 85-тия рожден ден на Ренета или баба Рени както я наричаме всички тук имаше не една а цели две вкусни

Ренета на 85! Честит рожден ден!

Ако имахме конкурс за Мис Резиденция “Сердика” фаворит определено щеше да е Ренета! Баба Рени хич не изглежда на 85, които навърши току-що! Сложихме й