fbpx

Може ли домът за стари хора да предложи уюта на истински дом

Нормално е решението за настаняване на ваш близък в дом за стари  хора в началото да крие за вас много въпросителни. Те са свързани не само с това дали ще получи качествени грижи относно здравословно състояние, хигиена и хранене, но и като цяло как ще му повлияе чуждата обстановка, съвсем различна от домашната.

За щастие днес старческите домове, известни като резиденции, предлагат не само първокласни здравни грижи за възрастните хора, но и комфортна обстановка, възможности за социализация и интересни занимания, които заедно с внимателното отношение на персонала създават у възрастните хора спокойствие и усещане за уют като в собствен дом.

Според различни проучвания на невролози е установено, че емоционалната връзка с дома е много силна и че човек усеща щастие само при мисълта за своя дом.

Когато възрастните хора живеят вече не в дома си, а на друго място, за да го почувстват като свое, е от голямо значение предложения им уют. В резиденцията той може да се постигне по различни начини:

Възможност за повече време, прекарано сред природата

Разположението на съвременните резиденции сред красива природна среда, в близост до воден басейн и с възможност за разходки на открито, оставят у възрастните хора впечатление за загриженост към приятния им престой.

Когато локацията е в близост до дома, това улеснява по-честите посещения на близките, а връзката със семейството поддържа усещането за дом.

Удобства в личното пространство

За да се чувства човек комфортно, личното пространство, с което разполага, трябва да отговаря на потребностите му. Стаите в резиденцията с модерното си обзавеждане и предложени удобства като кабелна телевизия и интернет, както и собствен санитарен възел, създават условия, в които резидентите да прекарват дните и нощите си спокойно и пълноценно.

Внимание, грижа и подкрепа

Домът за всеки човек означава и близост, топлина, внимание и подкрепа от страна на близките. Възрастните хора в резиденцията ги откриват всекидневно, общувайки с персонала. Постоянното наблюдение от сестрите и болногледачите, помощта при поддържане на личната хигиена, осигурената вкусна храна, проследеният прием на лекарства и др. са много важни, за да могат резидентите да живеят с мисълта, че не са сами и че са важни за някого. Екипът в резиденцията им дава близост, от която се нуждаят, за да се чувстват добре.

Споделени емоции

С близките си човек прекарва много приятни моменти, особено когато става дума за празници, пътувания и различни забавления. В дома за стари хора също има възможност за споделени приятни емоции. Това е празнуването на рождените дни, екскурзиите, различните музикални и арт забавления и др.

Макар и неистински, домът за възрастни хора може да го замести, когато обитателите му се чувстват обгрижени, сигурни и спокойни.

Други статии

Рожден ден на Вили!

Рожден ден на Вили! години щастие, успехи и постижения! Дъщерята на Вили призна: “Всичко дължим на теб! Ние, твоите деца, внуците, цялото семейство…” Чуйте цялата

Обич и щастие!

Обич и щастие Какво за вас е обичта и щастието? Прегръдката на мама? Мирисът на прясно окосена трева? Безкрайните природни богатства на Родината? Приятелството? Всеки

Сутришна зарядка!

Лява ръка, десен крак, клякане с изправен гръб… това изобщо не е лесно! Нашите домуващи се справят повече от отлично с инструкциите на топ рехабилитатора