fbpx

Положителното влияние на средата в старческия дом върху емоционалното състояние

Всеки, който настанява възрастен човек – родител, баба, дядо или друг близък в старчески дом, очаква в него той да се чувства добре, обграден от медицински грижи, но и поставен в условия, благоприятни за неговото емоционално състояние.

В много от случаите за хората старческият дом се превръща във втори дом заради възможността за социални контакти и топлото човешко отношение на персонала. Самотата, на която са обречени много от възрастните хора, е и една от причините близките им да пожелаят да им осигурят повече уют и комфорт.

Днес в резиденция от ново поколение възрастните хора могат да разчитат на всички удобства, необходими за един приятен престой, а това допринася не само за доброто им физическо здраве, но и за стабилното им психо-емоционално състояние. Изобщо цялостната грижа за възрастни хора е на едно съвсем ново и различно равнище.

Предимствата на локацията сред природна среда

Обикновено съвременните резиденции са с локация близо до планина, като целта е възрастните хора да дишат чист въздух и да не страдат от негативното влияние на градския шум. Имат възможност за дълги разходки в парка до дома, редувани с почивки на осигурените беседки и пейки.

Възможността за двигателна активност на открито и общуването с останалите резиденти действа стимулиращо на нервната система и психиката.

Удобствата на стаите

Много важни за спокойното ежедневие на възрастните хора са битовите удобства. Когато са настанени в единична или двойна стая и разполагат с отделен санитарен възел, това ще улесни поддържането на личния тоалет и спокойния отдих на мека мебел. При нужда от чист въздух могат да излязат на терасата, а почивайки си в стаята, да се възползват от кабелна телевизия и безжичен интернет.

За хората, страдащи от деменция, домът разполага със самостоятелен двор, а те са настанени в отделен корпус.

Грижата за сигурността

За спокойното пребиваване на възрастните хора в дома е налична сигурна защита. Тя е постигната не само с денонощен екип за мониторинг и реакция, но и с видеонаблюдение 24/7 и достъп с карта.

Ако някой възрастен човек е склонен към падане, за него се предвижда гривна с индикатори.

Полезни услуги

Прекарвайки времето си в старческия дом, възрастните хора имат нужда от фризьор и козметик за поддържане на добрия си външен вид. За тази цел те могат да посетят студиото за красота.

При желание за движение не само в парка и на площадката за раздвижване, но и на закрито, е предвидена зала за гимнастика.

В домовете е помислено и за забавления като например посещение на библиотеката или киновечер, участие в семинар, настолни игри или игри на петанк в парка и др.

Постоянните грижи в хосписа, внимателното отношение на персонала и съобразяването с индивидуалните потребности на всеки един резидент са неотменна част от стратегията на дома за постигане на възможно най-добри резултати.

Други статии

Спорт по нашенски!

Спорт по нашенски! Да правиш клек с изправен гръб не е лесна задача, но е супер полезно упражнение за всеки, пък било то и с

Тортите да влязат, моля!

Тортите да влязат, моля! За 85-тия рожден ден на Ренета или баба Рени както я наричаме всички тук имаше не една а цели две вкусни

Ренета на 85! Честит рожден ден!

Ако имахме конкурс за Мис Резиденция “Сердика” фаворит определено щеше да е Ренета! Баба Рени хич не изглежда на 85, които навърши току-що! Сложихме й