fbpx

Предизвикателствата в грижите за възрастните хора

Всеки човек реагира по различен начин на напредването на възрастта си. Едни се отдават на приятни занимания, други се затварят в собствения си свят, трети гледат предимно телевизия и т.н. Истината обаче е, че болежките стават повече, възрастните хора са самотни, започват да се движат все по-трудно, нарушава се паметта им и още ред други промени, които са знак, че вниманието и грижите към тях трябва да се увеличат.

От какви грижи се нуждаят възрастните хора?

Когато забележим, че нашият възрастен родител или друг близък човек трудно се справя с ежедневните си дейности, трябва да помислим как да му помогнем. Може да имаме различни варианти, в зависимост от това дали той живее самостоятелно, или при нас. От особено значение е дали се храни навреме и редовно, взема ли си лекарствата, може ли сам да се погрижи за личната си хигиена, позволява ли здравето му да се разхожда и да пазарува и др.

Ако състоянието му е такова, че непрекъснато страда от нарушено равновесие, има деменция или е трудноподвижен, тогава предизвикателствата в грижите стават много повече. Трябва да му се окаже помощ при:

  • къпане и преобличане;
  • ходене до тоалетна;
  • следене приема на лекарства;
  • готвене и хранене;
  • осигуряване на медицинско лице за различни манипулации и др.

Ако ангажиментите ни са такива, че не можем да осигурим пълноценни грижи за възрастния ни близък, а не искаме да наемаме случаен човек за болногледач, другият вариант е да настаним нашия родител, баба или дядо в дом за стари хора.

Какви грижи може да се получат в дома за възрастни хора?

Проучвайки възможностите, които предлага една съвременна резиденция, ще се убедим, че условията и услугите са напълно подходящи за спокойния и безопасен живот на възрастен човек, независимо от неговото състояние. Осигурено е денонощно наблюдение от медицински екип и болногледачи, лекарско посещение, консултации с психолог и социален работник. Ежедневните дейности са насочени към пълно обгрижване и:

  • поддържане на добра лична хигиена;
  • пране на дрехи и смяна на спално бельо;
  • осигуряване на топла храна;
  • проследяване приема на лекарства;
  • ежедневна гимнастика.

Осигурява се също персонална рехабилитация, както и музикални и други забавления, а посещенията от близките могат да са по всяко време.

Грижите за възрастните хора може и да са предизвикателство, но дори и средата, различна от домашната, може да бъде изпълнена с внимание и топло отношение, и възрастните ни близки да получат необходимата медицинска, социална и емоционална подкрепа.

При нужда винаги можете да се обърнете към помощ от старчески дом София.



Други статии

Спорт по нашенски!

Спорт по нашенски! Да правиш клек с изправен гръб не е лесна задача, но е супер полезно упражнение за всеки, пък било то и с

Тортите да влязат, моля!

Тортите да влязат, моля! За 85-тия рожден ден на Ренета или баба Рени както я наричаме всички тук имаше не една а цели две вкусни

Ренета на 85! Честит рожден ден!

Ако имахме конкурс за Мис Резиденция “Сердика” фаворит определено щеше да е Ренета! Баба Рени хич не изглежда на 85, които навърши току-що! Сложихме й