fbpx

Възможности за активен живот в старчески дом

Настанявайки свой близък в старчески дом, семейството му разчита на уютна обстановка, ежедневни грижи, както и на социална и емоционална подкрепа.

Особено важно за живущите в резиденция е да бъдат ангажирани с активни дейности, в зависимост от нуждите си.

Макар че за всеки терапевт е голямо предизвикателство да открие правилното занимание съобразно конкретните физически и когнитивни способности на отделните резиденти, опитът и професионализмът в подхода позволява това да се случи на високо ниво. Заниманията могат да се осъществят и в група, ако дейността е подходяща за това.

Освен активен живот в старческия дом и възможността за ежедневна групова гимнастика, ето още някои активности, на които могат да разчитат възрастните хора, са такива като:

Разходки в парка

Чистият въздух и свежестта на богатата растителност в парка на резиденцията предразполага към ободрителни разходки и възможност за социални контакти. Възрастните хора могат да прекарат и приятни моменти в обособения зоокът, а любителите на петанк, корнхол и др. игри – да организират приятелски турнири.

Настолни игри в старческия дом

Когато времето не позволява разходки на открито, обитателите на дома могат да се забавляват с настолни игри като шах, „Не се сърди, човече”, табла, карти и др. Това поддържа способността им за концентрация и логическото им мислене, а и подобни игри са подходящи за трудно подвижни пациенти.

Забавления, свързани с изкуство

Възрастните хора в резиденцията могат да гледат заедно концертно изпълнение, филм или театрална постановка. За тези, които обичат да рисуват, се подготвя например рисуване с водни бои, рисуване с пръсти, арт занимания и др.

Изработка на различни изделия

Сред резидентите винаги има такива, които обичат да изработват различни предмети. Ако състоянието им позволява, могат да се отдадат на шиене, плетене, изработване на празнична украса с готови комплекти и др.

Градинарство

Ако домът разполага с нужното пространство, желаещите да отглеждат цветя или билки могат да прекарват времето си на свеж въздух в практикуване на това занимание. При липса на възможност, могат да се грижат за растения и в саксии на терасата.

Еднодневни екскурзии

Организираното пътуване, макар и за един ден до близка дестинация, ще се отрази благоприятно на психичното здраве на възрастните хора. Новите преживявания и места ще бъдат предмет на много разговори след това.

Кулинарни занимания

Макар че в резиденцията за храненето се грижат кулинари, всеки от обитателите може да си сготви нещо по желание. Ако има сред тях желаещи да го правят по-често, могат да се организират занимания за приготвяне например на сладкиши, които да бъдат сервирани като десерт за деня.

Празненства за рожден ден

Като социална дейност, подобни тържества са мил момент и внасят не само разнообразие в ежедневието, но и провокират всеки за участие в подготовката.

Включвайки се в различните активности, организирани в старческия дом, резидентите ще се чувстват част от обществото и ще живеят по-пълноценно.

Други статии

Спорт по нашенски!

Спорт по нашенски! Да правиш клек с изправен гръб не е лесна задача, но е супер полезно упражнение за всеки, пък било то и с

Тортите да влязат, моля!

Тортите да влязат, моля! За 85-тия рожден ден на Ренета или баба Рени както я наричаме всички тук имаше не една а цели две вкусни