fbpx

Старчески домове от ново поколение

За съжаление, в живота на почти всеки от нас идва момент, когато се налага да потърсим услугите на старчески дом за наш близък. Понякога вземането на такова решение не е лесно, но поради различни обстоятелства може да бъде наложително. Трудно е не само за нас, но и за нашия родител, баба, дядо или друг роднина, защото родният дом за възрастните хора е свързан с много спомени, а неизвестността винаги е изпълнена с тревога.

За щастие, съвременните старчески домове, наричани „резиденции”, предлагат грижи и условия, с които възрастните хора бързо свикват и след известно време новото място им предоставя уют и спокойствие, близки до тези в истинския дом.

Как се грижат за удобствата на резидентите в старческия дом?

За да доближи максимално всеки възрастен човек до комфорт, приличащ на домашния, старческият дом от ново поколение предлага:

Разположение сред природата

Съвременните домове са локализирани на места с богата растителност, обикновено близо до планина с цел достъп до чист въздух. В същото време отдалечеността от града не е голяма и позволява по-чести посещения на възрастни хора от тяхното семейство.

Битови условия

Всеки резидент в дома може да бъде настанен в самостоятелна или двойна стая, разполагаща със санитарен възел. Обзавеждането е с удобни мебели, с възможност за кабелна телевизия и безжичен интернет, а повечето от тях са и с тераса.

Различни услуги

На разположение на възрастните хора са зала за гимнастика и лечебна физкултура за раздвижване и рехабилитация. Могат да използват и студиото за красота с фризьор и козметик.

Редовно и здравословно хранене

Когато близките на възрастния човек го настанят в дома, ще са сигурни, че там той ще се храни редовно и здравословно. За храненето се грижи кулинар на дома, но възрастните хора могат да си сготвят нещо и сами, ако искат. За нуждаещите се от диета това е предвидено в дневното меню.

Развлечения

В дома възрастният човек няма да е сам, а ще прекарва времето си в общуване с хора на неговатата възраст. Може да се разхожда в парка или да поседне сред природата. Ако желае, може да поиграе с някого на настолни игри или да чете книга, да посети организирана киновечер, семинар и др.

Сигурност

За безопасността на резидентите е осигурен денонощен екип за наблюдение и реакция, както и 24/7 видеонаблюдение. Могат да бъдат поставени гривни с индикатор на възрастни хора, които са склонни към падане.

Какви медицински грижи се полагат в старческия дом?

Почти всички възрастни хора в дома обикновено страдат от едно или няколко заболявания. За тези с деменция се полагат по-специални грижи и те разполагат със самостоятелен двор.

Всички резиденти могат да разчитат на висококвалифицирана медицинска помощ от:

  • общопрактикуващ лекар и при нужда – специалисти в намиращите се в дома кабинети по кардиология, неврология и др.;
  • медицински сестри и болногледачи;
  • терапевти – рехабилитатори и кинезитерапевти.

В екипа на дома е предвидено също присъствието на социален работник и психолог.

Индивидуалният подход и търпението са водещи в грижата за възрастните хора.  Целта на старческите домове от ново поколение е едновременно с приятната обстановка и специализираните медицински грижи да се предоставят и положителни изживявания за възрастните хора, за да се подобри качеството им живот и техните спокойни старини.

Вижте още за старчески дом София и старчески домове за хора с деменция.

Други статии

Рожден ден на Вили!

Рожден ден на Вили! години щастие, успехи и постижения! Дъщерята на Вили призна: “Всичко дължим на теб! Ние, твоите деца, внуците, цялото семейство…” Чуйте цялата

Обич и щастие!

Обич и щастие Какво за вас е обичта и щастието? Прегръдката на мама? Мирисът на прясно окосена трева? Безкрайните природни богатства на Родината? Приятелството? Всеки

Сутришна зарядка!

Лява ръка, десен крак, клякане с изправен гръб… това изобщо не е лесно! Нашите домуващи се справят повече от отлично с инструкциите на топ рехабилитатора